Časnikove kolumne avtorja Gašperja Blažiča v knjigi Slovenija vstan’

Na Dan Evrope, 9. maja 2019, je iz tiskarne prišla knjiga »Slovenija, vstan’!« novinarja in publicista Gašperja Blažiča. V knjigi so objavljene njegove kolumne od leta 2012 do leta 2018, ki so bile večinoma so bile objavljene na spletnem portalu Časnik.si, nekaj kolumen pa je avtor objavil tudi na nekaterih drugih portalih (Demokracija.si, Nova24tv.si).

V teh kolumnah se je avtor odzival na aktualna politična in družbena vprašanja ter jih skušal umestiti v širši, nadčasovni kontekst. Ni se toliko ustavljal zgolj pri komentiranju dnevno-političnih tém, ampak pri njihovem vrednotenju v zgodovinskem kontekstu, a hkrati tudi z namenom osveščanja.

Že sam naslov knjige se namreč navezuje na verz Valentina Vodnika (čigar dvestoletnico smrti obeležujemo prav v letošnjem letu), zapisan na spomeniku na Trgu francoske revolucije v Ljubljani: »Napoleon reče: Ilirija, vstan’!«

Slovenija vstan’

Sporočilo, ki se skriva že v naslovu knjige in tudi v njeni grafični podobi (Slovenija v rdečem, budilka, ki zvoni pet minut pred dvanajsto, v ozadju pa fotografija demonstracij pred slovenskim parlamentom ob aferi Depala vas leta 1994), je v tem, da slovenski narod, kot avtor ugotavlja v kolumni, ki jo je objavil ob 30-letnici Majniške deklaracije (kolumne ni v knjigi, je pa objavljena TUKAJ), kljub deklaracijski zahtevi po »suvereni državi slovenskega naroda« ni prevzel polne suverenosti v sedanji državi, ki je pravzaprav le pomanjšana SFRJ.

Kot je v uvodu knjige zapisala predsednica Krščanskega foruma SDS Simona Pavlič, sta dandanes od materialne revščine hujši duhovna podhranjenost in duševna praznina. »Razdrte, poškodovane družine, družinsko okolje, kjer ni ljubezni, vse to so gojišča nemira. Nemir pa povzroča napačne reakcije na dogajanje okoli nas in sprejemanje napačnih odločitev.« V nadaljevanju opozarja, kako smo iz vsakdanjega življenja izrinili Boga in božje zapovedi. Tudi v avtorjevih kolumnah tako lahko večkrat zasledimo poziv k temeljitemu spreobrnjenju srca ter spremembi miselnosti.

Knjigo lahko naročite na mail [email protected], preko spletne strani Vseknjige.si ali po telefonu: 01/24 47 200.