Britanski minister obžaluje vrnitev domobrancev

Bo Slovenija obžalovanje pozdravila?

Na blogu britanskega ministra za evropske zadeve Davida, http://blogs.fco.gov.uk/roller/lidington/ , si lahko v živo ogledamo njegovo izjavo (postavljeno na splet 30. julija) v zvezi z britansko vrnitvijo domobrancev Jugoslaviji spomladi 1945. Britanski minister dogodek označi kot »tragično in strašno epizodo zgodovine« in nadaljuje, da se je zelo težko postaviti v kožo tistih, ki so odločitve sprejemali pred petdesetimi leti pod pritiski povojnih razmer in dogovorov med zavezniki, da se vojni ujetniki vrnejo na območja, kjer so se borili. Toda vendarle zaključi, da občuti »veliko obžalovanje« za te odločitve. Besedo »obžalovanje« nato še enkrat ponovi.

Izjava je pravzaprav odgovor na vprašanje, ki ga je ministru postavil Keith C. Miles, znani britanski prijatelj Slovenije. Keith Miles, ki ga poznamo kot prvega predstavnika komaj osamosvojene Slovenije v Londonu, velikega zagovornika liberalne tržne ekonomije in kolumnista časnika »Finance« si zadnjih nekaj let poudarjeno prizadeva, da bi britanska vlada našla besede obžalovanja za izročitev slovenskih domobrancev. Nemalo zaslug ima tudi za izid knjige »Slovenija 1945«. Keith Miles za bližnjo prihodnost načrtuje nove pobude, ki naj bi senzibilizirale angleško civilno družbo v zvezi s spornim angleškim ravnanjem.

Obžalovanja vredno dejstvo je, da za takšne besede, kot jih je sedaj – po vedenju poznavalcev prvič – izrekel kak britanski vladni predstavnik v zvezi s temi dogodki, niso slovenski gostitelji s predsednikom Türkom na čelu naprosili britanske kraljice ob njenem lanskem obisku. Kakor da v ideološki zaslepljenosti slovenski levici ni mar, kaj so z državljani te države leta 1945 počeli tujci. To pa je le še en dokaz več, da lastni državi premnogi pri nas še niso dorasli.

Britanski minister je na pobudo britanskega državljana naredil tisto, kar niso želeli ali niso mogli zlobirati slovenska politika (in diplomacija?). Bo vlada sedaj zrela vsaj toliko, da bo ponujeno obžalovanje sprejela, pozdravila?