Borut Pahor v Stični mlade spodbudil, naj bodo edinstveni v svoji osebnosti

Borut Pahor v Stični mlade spodbudil, naj bodo edinstveni v svoji osebnosti
Borut Pahor v Stični mlade spodbudil, naj bodo edinstveni v svoji osebnosti.

V soboto, 21. 9. 2019, se je v Stični že 38. leto zapored zbralo okoli 5000 mladih na vseslovenskem katoliškem srečanju Stična mladih. Tudi letos so prišli udeleženci z vseh koncev Slovenije: nekateri z vlakom, drugi z osebnimi avtomobili, kar 200 pa jih je v Stično priromalo peš ali s kolesom. Letošnje osrednje geslo je »Tukaj sem, zgodi se!«. Vzeto je iz poslanice papeža Frančiška, namenjene mladim po vsem svetu.

Mlade sta pozdravila voditelja Polona Mežnar in Rok Škrlep, nato pa so lahko izbirali med udeležbo na treh različnih programih: Opogumi me, kjer so poslušali predavanje s. Katje Roncalli, ki je spregovorila o strahovih, ki mladim preprečujejo, da bi življenje vzeli zares in verjeli v svoje sanje. Na programu Nauči me je potekala okrogla miza z naslovom Revolucija služenja, kjer je sodelovalo 5 gostov, ki so spregovorili o svoji poklicanosti in poslanstvu v svetu. Na programu Vnemi me pa so ustvarjalci Stične mladih skupaj s skavti na odru pripravili predstavitev področij, na katerih se lahko udejstvujejo mladi katoličani, ter kratek pevski in plesni program. Po času kosila so mladi lahko izbirali med 21 različnimi delavnicami, ki so jih pripravile različne organizacije in skupnosti.

Borut Pahor v Stični mlade spodbudil, naj bodo edinstveni v svoji osebnosti

Osrednji dogodek Stične mladih je bila sv. maša, ki jo je letos daroval mariborski nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl. Mlade je nagovoril s pridigo, v kateri je poudaril, da je Stična mladih priložnost za vsakoletno srečanje, nabiranje novih spodbud in moči, prav tako pa z njo raste Cerkev, ki ravno z mladimi dobiva mlajši obraz, poln življenja in optimizma. Mlade je spodbudil, da sprejmejo odločitve in jih ne prelagajo iz leta v leto. Oni sami nosijo v sebi svojo poklicanost in enkratno vlogo v svetu.
Ob 16.00 se je mladim pridružil in jih nagovoril tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor, ki je mlade spodbudil, naj bodo pogumni, vztrajni, edinstveni v svoji osebnosti ter pazijo drug na drugega.
Srečanje se je zaključilo s koncertom Stična benda, mladi pa so se ob 17.30 odpravili domov z vlakom, avtobusom, kolesom ali osebnim avtomobilom.

Fotogalerija

Vir: Jure Čehovin, Katoliška mladina