Katera katedrala bo naslednja in kdo bo novi Novič?

Milku Noviču in Notre-Dame je petelin prezgodaj zapelLe kaj naj bi imela skupnega kriminal pred restavracijo Via Bona na Viču in požig katedrale Naše Gospe v Parizu? V obeh primerih gre za skrivnostni peklenski načrt in v obeh primerih je petelin prezgodaj zapel. Kakorkoli obračamo, spoznamo, da so predstavniki oblasti z izjavami prehitevali dogajanji.

Truplo direktorja Kemijskega inštituta se tako rekoč še ohladilo ni in že je direktor NPU Darko Majhenič mestu in svetu oznanil, da so našli morilca, in navajal nikoli dokazane podrobnosti o pištoli. Petelin je prezgodaj zapel in s tem povzročil utemeljen sum o nestrokovnem delu državnih organov pregona in njihovi nameri za obtožbo in obsodbo nadomestnega morilca g. Noviča. Gospod Majhenič je svoj nastop izkoristil za neokusno samohvalo, kriminalna mreža, ki ji je pripadal resnični morilec, pa se je lahko takoj oddahnila.

Medtem ko se je ogenj razplamteval in grozil, da povsem použije osemstoletno katedralo, Božji in Marijin hram ter neprecenljivi kulturni spomenik, je francoski tožilec nemudoma urbi et orbi oznanil, da je požar posledica nesreče in izključil možnost, da gre za požig. Petelin je prezgodaj zapel in povzročil utemeljeni sum, da francoske oblasti tako svobodomiselnemu zahodnemu kot vsemu krščanskemu svetu nimajo namena povedati resnice oziroma se zanjo sploh ne bodo trudile. Razmišljanje o katastrofi, ki je doletela Pariz, Francijo in Evropo je bilo kaj hitro odrinjeno vstran in petičneži so začeli tekmovati z obljubami o donacijah, ki jih bodo dali iz svojega preobilja za obnovo katedrale.

Katera katedrala bo naslednja in kdo bo novi Novič?

V Ljubljani je na ponovljenem sojenju Milko Novič sicer spoznan za nedolžnega. Vendar se bo moral še naprej boriti z mlini na veter na sodiščih višjih stopenj, dokler zadeva ne bo zastarala. Ni prvi, ki mu tako sodijo v imenu ljudstva in na mestu je skrb, da tudi ni zadnji. Kdo izmed nas bo torej naslednji?

V Parizu bodo obnavljali katedralo Notre-Dame. Žal se z obnovo ne bo dalo izbrisati v nebo vpijoče skrunitve svetišča, ampak le odpraviti materialne posledice požara. Z denarjem, kot kaže, ne bo težav. Vendar karkoli bodo gradbeniki in umetniki naredili, ne bo katedrali Naše Gospe vrnilo njene žlahtne patine. Bodo Francozi obnovo utegnili dokončati ob tektonskih spremembah v Evropi, ki smo jim priča?

Katera katedrala bo naslednja na vrsti, da bo zagorela. Da bodo oblasti spet pohitele z izjavo, da naj bi bila nesreča in ne požig? Notre-Dame de Chartres, Notre-Dame de Reims, Notre-Dame de Rouen ali kar Sveti Nikolaj v Ljubljani?