Bo Pahor politično preživel zaupnico?

Predsednik vlade Borut Pahor bo na izvolitev petih novih ministrov vezal zaupnico. Ministri bodo izvoljeni, hkrati pa bo Pahor ostal na položaju, če bo dobil podporo večine poslancev, navzočih na seji. Če bi Pahor zahteval “navadno” zaupnico, ki ne bi bila vezana na neko parlamentarno odločitev, bi potreboval večino vseh poslancev, torej 46 glasov. Morebitni manjkajoči poslanci bi torej s svojo odsotnostjo ali oddajo prazne glasovnice pravzaprav glasovali proti Pahorju. V primeru vezave zaupnice pa manjkajoči poslanci “delajo v prid” premierju, saj odločajo le navzoči poslanci.

Vlado Miheljak:

Moja napoved je, da bo Pahor zaupnico dobil. Tudi v DeSUS ne bodo soglasno proti, čeprav Karl Erjavec javno govori drugače. Špekuliram, da v ozadju zelo verjetno potekajo skrivni pogovori o podpori, poleg tega med poslanci DeSUS ni navdušenja za skrajšanje mandata. Zmagu Jelinčiču (SNS) volitve ne ustrezajo zato, ker njegov populizem ne pritegne več, Radovanu Žerjavu (SLS) pa zato, ker vsak mesec pridobi kakšen odstotek. Pahorjeva poteza z zaupnico je v taktičnem pogledu domišljena, saj celo Zares, ki je nanj najbolj alergičen, nič ne naredi v smeri predčasnih volitev. Prav zato je mogoče, da bo vlado podprl tudi kakšen poslanec Zaresa. 

Matej Makarovič:

Ker je potrebna le navadna večina, se bo zelo verjetno našlo dovolj poslancev, ki bodo zaupnico podprli že zato, ker ne verjamejo v možnost ponovne izvolitve in bi pač radi malo dlje prejemali plačo. Gledano širše in na dolgi rok pa je tako podaljševanje trajanja vladi, katere rok trajanja se je z vidika velikanske večine državljank in državljanov očitno že davno iztekel, škodljivo za Pahorja, za njegovo stranko in predvsem za Slovenijo. Če bi Pahor ob pravem času odstopil kot premier in peljal svojo stranko na volitve, bi morda dolgoročno politično preživel, SD pa bi še vedno ostala ena od dveh ključnih strank na političnem prizorišču. Ta možnost pa se z vsakim dnem odlašanja s predčasnimi volitvami zmanjšuje. Še bolj kot to pa nas mora seveda skrbeti, kaj bo z našo državo, ki bo očitno še naprej životarila z vlado, ki ji manjkajo vizija, kompetence in celo osnovna operativna sposobnost ter jo drži pokonci le še krčevito oklepanje lastnih položajev.

Več: Siol