Blagoslovljeni dnevi za župnijo Kokrica, slovensko Cerkev in vesoljni svet

Nadškof msgr. dr. Mitja Leskovar Foto: dr. Drago Papler

V soboto, 8. avgusta 2020, je bil velik dan za ljubljansko nadškofijo, pa tudi za slovensko in vesoljno Cerkev, saj je bil msgr. dr. Mitja Leskovar, ki ga je tri mesece pred tem papež Frančišek imenoval za novega nuncija v Iraku, v ljubljanski stolnici posvečen v naslovnega nadškofa Beneventa.

Papež Frančišek je v odloku o imenovanju med drugim zapisal:

»Kakor je apostol Pavel nekoč postal izvoljena posoda za Gospoda, da je ponesel njegovo ime pred pogane in kralje in Izraelove sinove (prim. Apd 9,15), tako so v vsakem času potrebni možje, obdarjeni z učenostjo, trdno vero in izjemno ljubeznijo, ki skrbijo za zadeve Cerkve po raznih državah in pri njihovih voditeljih. Ker je sedaj potrebno imenovati apostolskega nuncija v Iraku, menimo, da si primeren, da zaupamo to nalogo tebi, dragi sin, saj vemo, da obvladaš več jezikov, si bistrega uma, se odlikuješ s srčnimi darovi, si vešč pri opravilih in si doslej marljivo služil Apostolskemu sedežu na Državnem tajništvu, v Bangladešu, Nemčiji, Indiji in Nepalu. Iz polnosti naše apostolske oblasti te torej postavimo za apostolskega nuncija v Iraku in obenem naznanjamo za naslovnega nadškofa beneventskega; podeljujemo ti dolžne pravice in nalagamo ustrezne dolžnosti.«

Msgr. dr. Mitja Leskovar je za posvečevalca izbral kardinala dr. Rodeta

Zdravstveni razlogi so vodili v odločitev, da se slovesnost priredi za omejeno število povabljenih gostov. Vabilo, naj v imenu domače župnije Kokrica nagovorim novoposvečenega nadškofa, mi je torej zagotovilo udeležbo na veličastni slovesnosti.

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je v svojem nagovoru poudaril, da bo msgr. dr. Leskovar »že tretjič izrazil svojo voljo in pripravljenost, da vse svoje življenje izroči v službo Bogu, Cerkvi in ljudem« in nadaljeval: »Mi bomo to njegovo pripravljenost podprli s svojo molitvijo k Vsemogočnemu in z velikim zaupanjem, da nam je Bog vedno tako blizu, da moremo izpolniti svoje obljube in biti priče njegove ljubezni v svetu

Za posvečevalca si je dr. Leskovar izbral kardinala dr. Franca Rodeta, ki se je v nagovoru vseh prisotnih dotaknil predvsem z besedami apostola Pavla: »Vsem sem postal vse, da bi jih vsaj nekaj rešil« (1 Kor 9,22). Nadškofa je povabil, naj postane vsem vse, naj bo blizu vsakemu človeku, ki ga sreča na svoji poti. Na devet vprašanj, ki so mu bila postavljena, je dr. Leskovar odgovoril z odločnim: »Da, hočem. Z Božjo pomočjo.« Kardinal Rode je na izbranega položil roke, zatem so to storili še drugi prisotni škofje. Med posvetilno molitvijo sta diakona držala nad glavo izbranega odprto evangeljsko knjigo. Po tem zunanjem znamenju, da je škofovska služba naporna in zahtevna, je posvečevalec s sveto krizmo mazilil glavo novoposvečenega škofa.

Slovesnost posvetitve so sooblikovali kokriški farani

Sveta maša se je nadaljevala ob čudoviti glasbi: na slovesnosti je pel mešani pevski zbor župnije Kokrica pod vodstvom Marte Močnik Pirc. Peli so mašo Damijana Močnika v čast sv. Frančišku Asiškemu. Igral je priložnostni godalni kvartet članov Slovenske filharmonije z organistom Damijanom Močnikom.

Za škofovsko geslo si je dr. Leskovar izbral stavek, ki se v slovenščini glasi: »Križ je les ali drevo življenja.« S tem geslom se je malo poigral s svojim priimkom les – Leskovar. »Vsekakor sem si ga pa izbral predvsem zato, ker mislim, da je Kristusova daritev na križu zares osrednjega pomena,« ga je pojasnil. Ob imenovanju so mu številni, tudi iz domače župnije Kokrica, izrazili molitveno podporo. Farani ga vidimo kot odličnega učitelja, saj nas nagovarja v pridigah, sodeluje pri vseh slovesnostih, deli spričevala, bogati duhovno življenje mladih na oratorijih. Vse kokriške ministrante in animatorje pozna po imenu. Mirnost, duhovna globina, prijaznost in izkazovanje pozornosti so njegove lastnosti, ki so hkrati tudi odlika vsakega dobrega učitelja.

Mag. Jernej Marenk, sošolec iz bogoslovja, je v svojem nagovoru poudaril tudi pasti njegove nove službe:

»Mitja, prišli bodo dnevi, ko se boš kot nekoč prerok Jeremija počutil samega in preobremenjenega zaradi lastnih omejitev in tega, kar Bog od tebe pričakuje. Ob teh dogodkih si vzemi čas, da boš sam z Bogom, in poišči tolažbo v Božjem odgovoru Jeremiji: ‘Nikar se jih ne boj, saj sem jaz s teboj, da te rešujem.’ Zaupaj, On je s teboj, da te rešuje. Duhovniki, posebno sošolci, ti obljubljamo podporo. Računaš lahko na našo duhovno bližino, molitev in prijateljsko povezanost.«

Novoposvečeni nadškof dr. Leskovar se je v zahvalnem nagovoru najprej obrnil na Troedinega Boga, na vse svoje, pa tudi vse, ki se povezujemo z njim v molitvi.

V nedeljo je novi nadškof dr. Leskovar obhajal srebrno mašo

Prva škofovska sv maša msgr dr Mitje Leskovarja na Kokrici Foto: dr. Drago Papler

Slavje se je v nedeljo, 9. avgusta, nadaljevalo v domači župniji sv. Lovrenca na Kokrici. Nadškofa je sprejel domači župnik in kranjski dekan Jože Klun. Po nagovoru Justi Gašperlin, ki je bila tajnica ŽPS v času Leskovarjevega posvečenja, ga je pospremil k oltarju. Jubilejno sveto mašo ob 25-letnici mašniškega posvečenja je daroval v novem mašnem plašču in mitri, daru domačih župljanov. Zbrali smo se na župnijskem dvorišču, slovesnost je potekala v idiličnem naravnem okolju. Kranjski župan Matjaž Rakovec in predsednik KS Kokrica Domen Hvala sta v nagovorih izrazila ponos, da je dr. Leskovar ponesel ime našega kraja v širni svet. Domači župnik je slavljenca poimenoval ‘lastovka, ki se vrača domov‘. Pohvalil je njegovo pripravljenost pomagati, kadar koli je doma. Tudi to sveto mašo je s prelepim petjem spremljal domači pevski zbor pod vodstvom Marte Močnik Pirc, organistka je bila Damijana Božič Močnik. Po škofovskem blagoslovu vernikov, prenovljenega zvonika in strehe nad starim delom cerkve smo se počasi razšli – toda le do popoldneva.

Nagovor kranjskega župana Rakovca na škofovski slovesnosti na Kokrici Foto: dr. Drago Papler

Popoldne je dr. Mitja Leskovar blagoslovil še nov kip sv. Roka v kapelici

Blagoslov kipa v kapelici sv Roka Foto: dr. Drago Papler

Popoldne smo se zbrali ob cesti Brdo–Kokrica, kjer že leto dni stoji kapelica sv. Roka. Posvečena je bila že lani, vendar smo do marca čakali novi kip. Zdravstvene razmere so postavitev in blagoslov nekoliko zavrle, vendar smo izkoristili prisotnost novega nadškofa in ga prosili, da je blagoslovil še tega. Ob blagoslovu je poudaril ljubezen, ki jo je sv. Rok namenjal tako Bogu kot ljudem, saj prvo brez drugega ne gre. Molili smo za vse, ki se bodo vozili mimo in bodo z naklonjenostjo sprejemali moderni objekt.

Te dni tečejo dogovori med kokriško mladino in ‘njihovim’ Mitjo, da bi se odpravili v hribe na kratek duhovni oddih. Slovenske hribe nadškof v tujini najbolj pogreša. Raziskave ob pripravi nagovora pa so pokazale, da ravno gorovje povezuje daljni Irak z domovino. Srečno, dragi nadškof Mitja Leskovar, naj vas še naprej varujeta Božja mati Marija in vaš krstni zavetnik.