Blago gre v zapor

Milorad (Rod) Blagojevich je z eno nogo v zaporu. Pridružil se bo trem guvernerjem države Illinois, ki so bili v zadnjih desetletjih obsojeni zaradi politične korupcije. Porotniki so soglasno pritrdili obtožbi, da je lagal FBI, ki ga je pred leti spraševala glede financiranja njegovih volilnih kampanj. Takrat jim je rekel, da ne ve in ga ne zanima, kdo in koliko so prispevali na njegov račun. Za las (11 porotnikov proti enemu) se je izognil obsodbi v najpomembnejši točki obtožnice, da je “prodajal” Obamov sedež v zveznem senatu. Pri preostalih 22 členih obtožnice pa so bili porotniki manj enotni.

Tisto ponedeljkovo popoldne, ko je sodnik objavil odločitev porotnikov, sem se vozil preko Illinoisa. Izbira med ameriškimi komercialnimi radijskimi programi na eni strani in javnim programom na drugi strani ni bila težka. Za mikrofonom so se vrstili novinarji, preskušeni komentatorji, analitiki, profesorji, Rod in Robert Blagojevich, njuni odvetniki in seveda poslušalci.

Bratska sloga

Prvi je prišel do besede guvernerjev brat Robert. Tožilec ga je ovadil zaradi njegove vloge pri pridobivanju sredstev za volilne kampanje. Robert je tragična žrtev v tej drami. Z bratom se nista razumela in nista imela stikov. Guverner ga je poklical na pomoč v trenutku, ko se je njegova politična ladja začela potapljati in so ga zavezniki zapustili. Bratska pomoč ga bo veliko stala: sto tisoče dolarjev bodo zaračunali odvetniki, posledice za njegov posel in družino so neprecenljive. Večina ljudi je prepričanih, da je na obtožni klopi končal zato, ker ni hotel pričati proti bratu. Nihče ne verjame, da je bil Robert vpleten v kazniva dejanja. Ne poznam ga, vendar mi postaja simpatičen: priskočil je na pomoč bratu, s katerim sta se razšla. Ni ga vrgel volkovom, da bi rešil svojo kožo. To je karakter. Če se izkaže, da ga je tožilec ovadil samo zato, da bi ga izsiljeval, bi to znal biti začetek konca kariere obetavnega Patricka Fitzgeralda.

Rod je tragičen na drugačen način. Nekdo je o njem rekel, da ni najbolj bistra lučka na družinski jelki. To je zelo dobrohotno rečeno. Rod ni hladen, preračunljiv pokvarjenec in izsiljevalec. Rod ima veliko srce in dobro dušo, bister pa ni. Od nekdaj je želel postati igralec, njegov vzornik je Elvis Presley, občuduje Arnolda Schwarzeneggerja in druge hollywoodske zvezde, ki so naredile kariero v politiki. Ali si lahko predstavljate bistrega politika, ki je pogledal v oči zveznim agentom in zatrdil, da ne ve in ga ne zanima, koliko denarja so njegovi simpatizerji nakazali v njegovo volilno blagajno? Človek, ki to reče, si zasluži kazen zato, ker se dela norca iz zvezne policije, ali pa posteljo na kakšnem oddelku za zdravljenje duševnih motenj. Neumnost ni zločin.

Volilci kot sodniki na lepotnem tekmovanju

Kako si je mogoče razložiti dejstvo, da so volivci 21-milijonske ameriške zvezne države izvolili tega človeka za guvernerja? Kako razložiti njegovo popularnost med preprostimi ljudmi te države? Zakaj so voditelji v Demokratski stranki pustili, da kandidiral na volitvah, ko ni ne pameten ne bogat? Zato, ker je se poročil v vplivno politično dinastijo? Odgovor je zastrašujoče preprost. Blago je lep, mlad, simpatičen – in dober po srcu. Za milijone volivcev je to dovolj. O politiki verjetno “vedo” samo to, da je nujno zlo, da nimajo nič od nje in da so vsi politiki pokvarjeni. Prvo je absolutna resnica. Drugo in tretje zrno modrosti pa sta samouresničujoči se prerokbi. Politiki so ljudje, med njimi so tudi pokvarjeni. Na oblast pa ne pridejo sami, ampak jih tja postavimo volivci. Če izvolimo pokvarjence (pa čeprav so dobri po srcu), če dopustimo, da pridejo na površje nesposobneži, potem ne sme presenetiti, da od njih ne bomo nič imeli. Vendar za to ni kriva politika, ampak volivci.

Tragika illinioiskih volivcev je v tem, da so obrnili hrbet politiki. Politika je zahtevna reč. Tudi življenje je zahtevna zadeva. Namesto, da bi se poučili o zadevah, ki so zanje relevantne in spoznali kandidate, so vrgli puško v koruzo in se prepustili občutju. Blago je dober človek, preprost in še lep povrhu. Iz tega sledi, da je Blago dober guverner. Napaka. Politika izberem zato, ker se spozna na stvari in bo zastopal moje interese. Potem spremljam njegovo delo in ga zanj nagradim oziroma kaznujem.

Je laganje in prikrivanje zares tako hud greh?

V Združenih državah človek za laganje preiskovalnim organom in sodiščem dobi do pet let zapora in 250.000 US$. Za slovensko občutenje je to drakonska kazen. Ali to pomeni, da je resnicoljubnost v ZDA večja vrednota kot v Sloveniji?

Ali je pomembno za politični in gospodarski sistem, da ljudje govorijo resnico, da se držijo zakonov in kar je s tem povezano?

Foto: Wikipedia