Banke na Cipru so že odprte

V četrtek so se banke na Cipru le odprle. Ciprčani so v vrstah mirno čakali, ni pa šlo tudi brez strogega nadzora finančnih transakcij, da morebiti ne bi prišlo do navala na depozite. Bančni uslužbenci so že zgodaj prevzemali gotovino, ki se je dostavljala s posebej varovanimi neprebojnimi vozili, medtem ko so se vrste varčevalcev že pričele nabirati. Banke so se odprle opoldne po lokalnem času, vendar ni bilo takšnega navala, kot se je sprva pričakovalo, saj so bile velike količine denarja predtem dvignjene na elektronski način. Številke, ki jih je sporočila Ciprska centralna banka so velike. Varčevalci iz drugih držav so že februarja dvignili skoraj petino vseh depozitov.

Ciprske banke so bile zaprte kar dva tedna. V tem času se je ciprska vlada pogajala z mednarodnimi kreditorji za 10-milijardno evrsko pomoč. Ciprska centralna banka si je v skladu s predpisi evrskega območja zagotovila gotovino iz ECB. Po odločbi ciprskega finančnega ministrstva je dovoljen maksimalen dnevni dvig v višini 300 evrov, v tujino pa lahko Ciprčani s seboj vzamejo največ 2 tisoč evrov gotovine. Druga največja banka na otoku Laiki bo zaprta, njeni zavarovani depoziti do višine 100 tisoč evrov pa bodo preneseni na Banko Ciper. Depoziti nad 100 tisoč evrov pa bodo pri obeh največjih bankah – Banki Ciper in Leiki, zamrznjeni.

Da bi se razmere na Cipru čim prej umirile se je ciprski predsednik Anistasiades odločil, da si plačo zniža za 25 odstotkov, ministrske plače so se znižale za petino, odrekli pa so se tudi t.i. 13 plači.