B. Sajovic, Demokracija: Recenzija Đilasove knjige Novi razred

Nekdanji partijski disident Milovan Đilas je že leta 1957 v svoji knjigi Novi razred napisal uničujočo kritiko komunističnega režima, v katerem je bil sam nekoč pomemben akter. Knjiga je zdaj na voljo tudi v slovenščini.

Pri Inštitutu Nove revije so izdali knjigo nekdanjega partijskega disidenta Milovana Đilasa Novi razred, analizo komunističnega sistema. Đilas se je na to tematiko nadvomno izredno dobro spoznal, kajti bil je eden od tvorcev komunističnega sistema v nekdanji Jugoslaviji v prvih letih po drugi svetovni vojni. Đilas je bil član centralnega komiteja in je bil zadolžen za partijski agitprop (agitacija in propaganda), opravljal je tudi razne »posebne naloge« in v partijski hierarhiji je spadal v najvišji ešalon. Ko se je Komunistična partija Jugoslavije leta 1952 preimenovala v Zvezo komunistov Jugoslavije, je imel Đilas partijsko izkaznico številka 4, bil je torej takoj za Josipom Brozom, Edvardom Kardeljem in Aleksandrom Rankovićem. Še več, mnogi so menili, da je prav Đilas Brozov »prestolonaslednik« in ga bo zamenjal, ko se »Stari« umakne. Tako je bilo vse do leta 1954, ko je bil Đilas zaradi svojega obrata iz zvestega vojščaka partije v partijskega kritika in disidenta seveda odstranjen z oblasti in potem večkrat tudi obsojen zaradi svojh kritik.

Za eno od teh obsodb je bila povod prav knjiga Novi razred, ki seveda ni izšla v tedanji Jugoslaviji, pač pa je Đilas rokopis poslal v tujino, kot nalašč v leglo kapitalizma − Združene države Amerike, kjer je knjigo leta 1957 izdala založba Frederick A. Praeger Inc. Samo za to knjigo je Đilas dobil sedem let zapora.

Več lahko preberete v Demokraciji.

Pripis uredništva: Knjigo M. Đilasa Novi razred lahko naročite na povezavi.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.