B. Nežmah, MMC RTV SLO: Slovenija postaja dežela dveh redov

Značilnost slovenske države pod vlado Alenke Bratušek je razdelitev na državljane prvega in drugega razreda.

Medtem ko proračun javnim uslužbencem vsak mesec povsem avtomatično izplačuje plače, so morali hrastniški rudarji izvesti nekajdnevno stavko v rudniških jarkih, da bi dobili svoje plače in odpravnine. Konec stavke je pomenil tudi veliko blamažo za premierko, rudarji ji namreč niso verjeli na besedo, tako da se je morala pod svojo zavezo še podpisati.

Poznali so izkušnjo mariborske regije, ki jo je predsednica vlade z ministri obiskala na začetku poletja in ji obljubila 66 milijonov pomoči, po slabem letu, ko ni bilo pomoči od nikoder, pa je po lokalnih protestih županov poslala v Maribor ministra Dragonjo, ki je predstavil konkretni razpis gospodarske pomoči.

Eno leto bo torej potrebovala vlada, da bo nabrskala iz proračuna tri milijone. Istočasno pa je ljubljanski župan sklenil, da bodo preuredili Trg republike. In kakšna bo cena? Zgolj za prenovo parkirišča v praznično shajališče bo Ljubljana namenila dobre tri milijone.

V Sloveniji nameni država regiji, ki je v vrhu brezposelnosti, isto vsotico, kot jo porabi prestolnica samo za prestižno zaljšanje prestolnice.

Več lahko preberete na MMC RTV SLO.