B. Lesnik, Radio Ognjišče: Resnična in zlagana podoba sveta

11 milijonov 500 tisoč dokumentov. Ne predstavljam si, kako bi izgledala gora teh dokumentov pred nekaj desetletji, ko je bil svet še brez elektronskih bank in oblakov. Iz ogromnega panamskega oblaka zdaj curljajo imena svetovnih voditeljev, poslovnežev, najboljših iz sveta športnika, skratka…vplivnežev.

Kakšno sporočilo prinašajo razkriti panamski dokumenti? Govorijo o tem, da živimo v svetu globalne korupcije? Verjetno tudi. Ekonomisti sicer pravijo, da ne gre za nič novega, česar največje vlade ne bi že vedele: davčne oaze so bile, so in bodo. Obseg in globalna razsežnost pa pritrjujeta tudi žvižgaču Snowdnu, ki pravi, da gre za največje razkritje v zgodovini raziskovalnega novinarstva. Dejstvo je, da nikoli prej v zgodovini ni bilo toliko truda vloženega v potvarjanje resnice in prav tako ni bilo nikoli toliko možnosti, da se potvarjanje in laž razkrijeta.

Kakšna je torej resnična podoba našega sveta? Na eni strani se kopiči nepredstavljivo bogastvo, varno spravljeno v nedotakljivih otočkih, na drugi strani pa revščina in beda, ki z begunci v zadnjem času pritiskata tudi na evropska vrata. A ti diametralni globalni podobi sveta imata seveda še številne lokalne sestrične. Na domačem političnem parketu jih ni treba dolgo iskati. Ustvarjanje javnega mnenja, namerne manipulacije ali celo hujskaštvo, različne intrige in podobno so del vsakodnevne politike. Iskanje resnice in služenje (kar naj bi bilo poslanstvo politike) se konča takoj za vogalom, kjer ugasnejo medijske luči. Od nabiranja lastnih koristi in volivcev se je pač težko odlepiti, zato ima pretkanost vse večjo vlogo v tej bitki zlaganih podob.

Dodatki za stalno pripravljenost so najbolj razburkali akademsko sfero, kjer naj bi bila etična merila nekaj tako samoumevnega kot je bila utrjena podoba slabo plačanih visokošolskih profesorjev pri nas. A zdaj primeri neupravičenih izplačil dodatkov padajo kot okostnjaki iz občinskih, zdravstvenih in drugih omar javnih služb.

Potem so tu reklamni in medijski triki – prvim bolj na osebni ravni nasedamo iz dneva v dan, ko nam slikajo čudoviti svet, od vstopa vanj pa nas loči le še nakup tega ali onega izdelka. Medijski seznacionalizem, kjer štejejo le groteskni naslovi, pa s svojimi interesi gradi neuravnotežene podobe vedno bolj neprijaznega, nerazumljivega in grozljivega sveta.

Zlaganost je od vsega začetka zasidrana na družbenih omrežjih, saj ta novodobna oblika povezovanja med ljudmi temelji na tekmovanju v objavljanju podrobnosti iz zasebnega življenja.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.