B. Cestnik, Družina: Molitev, pesem, žoga

Branilka integralnega humanizma

Vrstni red lahko tudi obrnemo: žoga, pesem, molitev. Če damo na prvo mesto molitev, se zdimo bolj duhovni, teološki. Če damo na prvo mesto žogo, se zdimo vzgojni, pedagoški. Kot da smo pred dvema nasprotujočima si postavitvama. Pa nismo. Zaradi Njega, ki je pravi Bog in pravi človek lahko začnemo z molitvijo, lahko pa tudi
z žogo. V nobenem primeru, če smo le celostni in dosledni, nismo v zmoti.

Krščanska molitev ni transcendentalna meditacija, ki bi nas izvrgla iz sveta in nas naredila za sovražnike žoge. Krščanska pedagogika, prav tako pedagogika igre, ni facebookovsko čislanje ega in zunanje podobe, da nas ne bi pripeljala do Boga. Poletni oratoriji za otroke, ki so v premnogih slovenskih župnijah, zmorejo istočasno oba vrstna reda: od Boga preko pesmi do žoge, od žoge preko pesmi do Boga. So festival življenja in vere.

Številke niso vse, so pa zgovorne. Dobra tretjina slovenskih župnij se vsako leto za teden ali dva, kot kak filmski transformer, spremeni iz poletne zaspanke v mladostno, pisano in plešoče dekle. Vsako leto se iznad depresivne meglice, ki ovija slovenski mladinski aktivizem, dvigne več kot 4.000 animatork in animatorjev, si zaviha rokave in vrže na delo. Prijavi se čez 20.000 otrok. Med njimi so mnogi iz tako imenovanih oddaljenih družin. V objem oratorijskega dvorišča pridrsa tudi kakšno nekrščeno ali drugače verujoče dete.

Več lahko preberete na strani tednika Družina.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.