B. Cestnik, Družina: Mir, varnost in Usmiljenje

Na pragu svetega leta

Nemec Konrad Adenauer, Italijan Alcide De Gasperi in Francoz Robert Schuman so po drugi svetovni vojni zastavili projekt sprave, miru in sodelovanja med narodi, kot ga Evropa še ni imela. Nastopilo je sedemdeset letno obdobje brez vojne in z veliko napredka za tiste, ki so k projektu pristopili. Kljub krizam vse naokrog je Evropska unija še danes privlačna zaradi svoje stabilnosti, varnosti ter uravnoteženega razmerja med kapitalom in socialo. Zdajšnje biblične kolone migrantov ne silijo zaman v njeno osrčje.

Adenauer, De Gasperi in Schuman so bili katoličani. Nekdo je zapisal: »Združeno Evropo so ustanavljali z rožnimi venci v žepih.« Ni naključje, da sta De Gasperi in Schuman v postopkih za razglasitev za blažena, kakor ni naključje, da je zastava Evropske unije »sumljivo« marijanska: dvanajst zvezd na modri podlagi.

Dobro je, da so združeno Evropo zastavili trije katoličani. Pa ne zato, ker so katoličani in se lahko hvalimo z njih likom in delom, pač pa ker so verjeli v Boga. Evropska unija je danes še stabilna in privlačna tudi zato, ker ima od svoje ustanovitve naprej vgrajeno varovalo, da sama sebe ne pobožanstvuje. Ateist Stalin in pogan Hitler sta povzdignila svoji državi na raven boga, katoličan ve, da tega z državo nikoli ne sme storiti. Ker Bog je le eden in edini večen. Države, politične stranke, finančne nadoblasti danes so, jutri jih več ni.

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.