B. Brščič, Reporter: Zmaga koalicije statusa quo

Državnozborske volitve pomenijo hud poraz slovenske pomladi in velik politični zasuk v levo. Neverjetno je, kako je tranzicijski levici po katastrofalnem mandatu vlade Alenke Bratušek, ki je državo pripeljala v popoln ekonomski, politični in pravni razkroj, uspelo ne samo prepričljivo zmagati, ampak pridobiti celo ustavno večino.

V nedeljo je zmagala preteklost, koalicija statusa quo. Očitno je, da si večinski del volilnega telesa ne želi sprememb. Še več, presenetljiv uspeh Združene levice kaže, da si pomemben del volivcev želi spet v preteklost, v čase jugosocializma. Ta recidiv jugonostalgije in socializma se Sloveniji dogaja v času, ko jedkost finančne krize zahteva korenit preobrat v vodenju ekonomske politike. 81-odstotni delež javnega dolga v BDP, petodstotni proračunski primanjkljaj, 1,2- milijardni izdatki za servisiranja javnega dolga, to so le nekateri izmed simptomov slovenske bolezni. 80 odstotkov volilnega telesa je mnenja, da lahko nadaljujemo po starem, in Miro Cerar je dobil mandat, da bo v Sloveniji vse tako, kot je bilo. Status quo. Upoštevajoč volilne izide bo sestava nove vlade lahka, vladanje pa težko. Zelo težko. Slejkoprej se bo moral soočiti z ekonomskimi in fizikalnimi zakonitostmi. Tudi če 80 odstotkov slovenskih volivcev meni, da je zemlja ploščata in da lahko dolgoročno porabimo več, kot ustvarimo, jih bo prav kmalu dohitela realnost. Zemlja je okrogla in porabimo lahko toliko, kot ustvarimo. V Sloveniji žal ustvarimo zelo malo, borih 36 milijard evrov bruto domačega proizvoda.

Teh ekonomskih omejitev ne more spremeniti niti »new-ageovska um’ba-ja« filozofija, ki je Cerarja druži s pokojnim Drnovškom. Ko bo tudi njega dohitela realnost, bo konec praznega leporečja, ki je tako blizu povprečnemu Janezu Novaku. Ključno vprašanje dolgoživosti vlade Mira Cerarja bo, kako dolgo bo razbrzdano fiskalno politiko, zaznamovano z dvemilijardnimi proračunskimi primanjkljaji, prenašala Evropska komisija in zlasti tuji kreditodajalci.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.