Avgustovska romanja na Blejski otok

Blejski otok s cerkvijo

V avgustu sta dva Marijina praznika: 5. in 15. avgusta. 5. avgusta je praznik Marije Snežne, 15. avgusta pa praznik Marijinega vnebovzetja.

Ime praznika Marija Snežna ali latinsko Sancta Maria ad Nives je nastalo na podlagi legende

Pod papežem Liberijem, ki je Cerkev vodil od leta 352 do leta 366, je rimski patricij Janez s privoljenjem svoje žene sklenil, da Gospodovo mater Marijo napravi za dedinjo svojega velikega premoženja, ker nista imela otrok. Molila sta, kako naj bi ta sklep uresničila. V noči med 4. in 5. avgustom, ko je v Rimu navadno najhujša vročina, se je zakoncema v sanjah prikazala Marija in velela pozidati cerkev na kraju, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Enake sanje je imel tudi papež Liberij, ki je zgodaj zjutraj šel v spremstvu duhovščine in ljudstva na grič Eskvilin, pokrit s snegom, in tam označil prostor za zidanje Marijine cerkve. Bleščeče beli sneg sredi poletja je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti. Pri cerkvi, ki jo je papež Liberij dal pozidati, je bila tudi votlina Kristusovega rojstva.
Slovenci in Slovani sploh bi Marijo Snežno morali hvaležno častiti že zaradi tega, ker je prav na oltar te bazilike v Rimu papež Hadrijan II. na božič leta 867 položil slovanske bogoslužne knjige, potem ko je odobril njihovo rabo, in skoraj gotovo je v jeziku naših pradedov v tej cerkvi pel novo mašo slovanski apostol sveti Metod.

Na Blejskem otoku imajo tudi lurško votlino

Nekdo je stari Marijin kip vrgel v jezero, pred enajstimi leti pa so farani z romanja v Lurd prinesli novega.

Romanja na Bled trajajo ves avgust. Jutro prvega avgusta je naznanjalo lep dan. Še posebej doživet je bil za mnoge romarje, ki so se potrudili in prišli pod Vilo Bled.
V vesli pletne se je uprl Janez Pazlar, tudi otoški mežnar. Z ladjo na električni pogon Sinaj je romarje iz Primorske, Štajerske, Gorenjske in drugih krajev odpeljal v pristanišče pod 99 otoškimi stopnicami mladi Jan Mežan.
Maševala sta blejski župnik dr. Janez Ferkolj in msgr. dr. Anton Štrukelj. Blejski župnik Janez Ferkolj je v pridigi povezal zgodbo slovenskega misijonarja med Indijanci, škofa, slovničarja in kandidata za svetnika Friderika Barage s svetnikom, ki je godoval na tisti dan, Alfonzom Marijo Ligvorijem.
Polni otoški cerkvi Matere Božje na jezeru je tudi povedal, da mineva 11 let, odkar so z romanja v Lurd blejski verniki prinesli nov kip Marije za skalno kapelo ob severni obali Otoka, kjer je izvir studenca. Že Valvasor je hvalil to mrzlo izvirsko vodo. Kapelo je dal postaviti leta 1888 knez Ernest Windisch Graetz, v zahvalo Materi Božji. Njegova slepa soproga si je z vodo iz tega izvira umivala oči in spregledala. Nameščeni sta tudi dve sporočilni kamniti plošči, v nemščini in slovenščini.
Po drugi svetovni vojni, leta 1947, je »en Štajerc«, tako je v pridigi dejal župnik, oskrunil to kamnito kapelo in Marijin kip vrgel v jezero. A se je čez čas vrnil in ga želel poiskati, vendar je pri tem utonil.

Na Bledu so arheologi našli marsikaj zanimivega

Te zgodbe ni v eni diplomskih nalog FDV Univerze Ljubljana, o romanjih in romarskih središčih v Evropi. Avtorica se je dela lotila premišljeno, opisno in statistično bogato. Tudi Marijinega prikazovanja v Lurdu in slovenskih romarskih središč. Tudi Blejskega otoka.
Da se čudeži dogajajo, se da izluščiti tudi iz dogodka, ko so se blejski verniki pred 11 leti peljali z avtobusom in novim kipom z romanja v Lurdu. Med potjo je prišlo do nesreče. Po naših podatkih se ni prav nikomur nič zgodilo. Tega župnik danes ni omenil, a kaj ko je Bled mestece, kjer so tudi dobre novice dobrodošle, čeprav s časovnim zamikom.
Arheologi so pri raziskovanjih v šestdesetih letih prejšnjega stoletja na Blejskem otoku odkrili ostanke predromanskih apsid iz 9. in 10. stoletja pred našim štetjem in grobove iz 11. in 13. stoletja. Otok je poln zgodb in dobre energije.
Pokoronski obiski so vse pogostejši. Blejski otok je svetovna blagovna znamka Slovenije. Stric Google, če ga vprašaš po biseru sredi jezera, v 0,27 sekunde postreže s kar 110.000 zadetki.

Z otoka je lep razgled na jezero in pokrajino okrog njega.