Athena Farrokhzad Evropi naduto očita »Jezusov kompleks«

Athena Farrokhzad, kdo je to? Rojena je bila v Teheranu 1983. leta, živi in dela (ustvarja) na Švedskem, razočarana je nad Evropo, ki nikakor ni po njeni meri.

Na Ptuju, v starodavnem evropskem mestu, kjer si v teh dneh umišljajo, da so središče sveta, so ji omogočili, da bo 22. avgusta ob odpiranju festivala Dnevi poezije in vina predstavila svojo pesnitev Odprto pismo Evropi. To je dolg traktat o grehih in počelu vsega gorja na tem svetu, ki da je bilo porojeno v Evropi. Dodana pa je še celo prerokba o tem, kako bo tretji svet koloniziral Evropo – vključno z risanjem novih meja med kolonijami. Že takoj na začetku »umetnine« se pojavi bogokletje: »Pojdi k vragu s svojim Jezusovim kompleksom.«

Draga gospa, ki si nesrečna, brez domovine in korenin, si že kdaj slišala za častitljivo in zelo krvavo perzijsko zgodovino? Evrope ni bilo še nikjer (z izjemo grškega mita o Zeusu – biku in Evropi), ko je v Perziji ter njeni bližnji in daljni okolici že tekla kri v potokih. Naj ne bo odveč podatek o perzijskih cesarstvih starega veka: Medijsko cesarstvo – prvo Iransko cesarstvo (8.-6. stoletje pr. Kr.), Ahemenidsko Perzijsko cesarstvo – prvo Perzijsko cesarstvo (6.-4. stoletje pr. Kr.), Partsko cesarstvo (3. stoletje pr. Kr.-3. stoletje), Sasanidsko cesarstvo – drugo Perzijsko cesarstvo (3.-7. stoletje). Seveda se bridka perzijska (iranska) zgodovina odvija skozi srednji in novi vek in se izteka v naš čas z Islamsko republiko Iran. Je Evropa kriva, da so se tvoji pradedje pomuslimanili in si se pred diktaturo umaknila v opljuvano, zaničevano in sekularizirano Evropo?

Evropa, triinšestdeset let pred Lampeduso je Césaire napisal, da te ni mogoče ubraniti. Koliko mrtvih v Sredozemskem morju ta teden? Vsak begunec, ki pritiska na tvoje meje, je vojna napoved. Vsi nesrečniki te Zemlje hočejo blaginjo, ki so jo ustvarili. Evropa, kdaj boš izvedla Brexit od same sebe? Ti si prepoved nošenja burk v Franciji, prepoved minaretov v Švici, zakon o zasegu vrednih predmetov na Danskem. Ti si italijanski notranji minister, ki citira Mussolinija. Ti si prosilec za azil na verigi na Madžarskem. Najhujša od vseh je kljub vsemu Danska. Danska so odprta vrata, ki so jih premalo zbrcali. Nekega dne bom Dansko zaprla v sobo z grenlandskimi prestradanimi polarnimi medvedi. Nekega dne bom iz danskih garaž ukradla avtomobile. Nekega dne bom iz Larsa Løkkeja Rasmussena naredila načrt za geto. Nekega dne bom zahtevala maščevanje za vse požgane centre za begunce. Nekega dne boš ti prosjačila Rome za odpuščanje. Nekega dne bodo čuvaji sinagog presežni. Nekega dne bo Dublin samo ime enega tvojih glavnih mest … (Athena Farrokhzad)

Pesnica Evropi naduto očita »Jezusov kompleks«, ne vidi in čuti pa lastnega kompleksa Lepe Vide. Iranska Lepa Vida na Ptuju ne bo pomivala zlatih čaš, ampak bo prala plenice, umazano žehto. Samozvani slovenski svetovljani pa jo bodo kovali v zvezde in ji nazdravljali s štajerskim vinom, kot se spodobi za gostjo, ki izhaja iz muslimanskega sveta.

Foto: Anders Wiklund/TT