Andrija Hevka za Domovino: Slovenija ne sme sedeti na dveh stolih (2. del)

V sporočilu za javnost ukrajinske diaspore v Sloveniji ste opozorili, da povabilo Vladimirja Putina na slovesnost ob stoletnici ruske kapelice ni tako nedolžno, kot se nekateri obnašajo. Lahko obrazložite?

Slovenija se mora zavedati svojih obveznosti in izjav, ki jih je dala Evropi in svetu. Ne sme sedeti na dveh stolih, ne sme izdajati Evropske unije s tem, da za njenim hrbtom sklepa dogovore.

S tem, da pusti Putina zraven, misli, kaj ji bo vsega dal, kar je izredno kratkovidno in naivno. Zato zelo resno opozarjamo Slovenijo, naj najprej dobi konkretna zagotovila s skupnih projektih z Rusijo, šele potem naj izvaja takšne parade. Poleg tega, če govorimo o ruski kapelici, je ruskih vojakov umrlo še najmanj. Zmešnjava, zavajanje ljudi in zgodovine.

Kakšno sporočilo menite, da s povabilom Putinu daje Slovenija?

Slovenija mu podaja izredno nevarno sporočilo. Videti je, kot da Slovenija drži skupaj s Srbijo in vsemi tistimi, ki Putina obožujejo in podpirajo. Malokdo pa se zaveda, v kaj se spušča.

Kaj želi s prihodom v Slovenijo sporočiti on?

Predvsem želi zažugati Zahodu v smislu: »poglejte, mene Balkan podpira, imam prijatelje Srbe, Slovence, toda vi me ne marate«. Tudi če je Slovenija majhna, šteje en glas, poleg tega je članica Evropske unije.

Kaj pa Putin, bi se po vašem mnenju v običajnih okoliščinah udeležil slovesnosti na tem nivoju?

Seveda ne.

Je povabilo Putina uradno doseglo tudi Ukrajino, je to kakorkoli vplivalo na odnose med državama?

V Ukrajini zelo dobro vedo za povabilo, kar seveda vpliva na odnose med državama. Pojavlja se zgražanje, čudenje nad nelojalnostjo, netransparentnostjo, zakaj Slovenija trdi eno in dela drugo. Slovenija pravi: »Mi smo proti zavzetju Krima, postavili smo sankcije Rusiji,« toda po drugi strani dela s figo v žepu.

Med argumenti Slovencev v prid ruske priključitve Krima dostikrat slišimo, da je bila takšna referendumska odločitev Krima. Kaj mislite o tem?

Popolni nesmisel. Kdo verjame, da v Rusiji obstaja demokracija? Zakaj je moralo do referenduma priti ob tankih, ne prej in ne kasneje? Krim je po mojem mnenju Ukrajini pripet kot dojenček z materjo.

Pogovarjala se je Veronika Snoj. Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.