Čas je, da se zarečeni kruh začne jesti, sicer bomo jeseni še enkrat volili?

Letošnje poletje kar naprej kaplja, pa nobene prave vročine ni. Osebno mi tak tip vremena, ustreza. Nekaj sonca, nekaj dežja, kar je za kmete in tiste, ki se še ukvarjajo z zemljo ugodno. Je pa toliko bolj vroče na političnem parketu, kjer so predčasne volitve premešale figure in nam trenutno kažejo pat pozicijo. Bolj aktivni se zdijo tisti, ki volitev sicer niso dobili, vendar pa bi radi sestavili vlado v povezovanju veliko manjših strank s skupnim sovražnikom. A kako bi se lahko poenotili v iskanju mandatarja, če pa so vsaj nekateri med njimi, še pred nekaj meseci sestavljali koalicijo, ki je predčasno neslavno odšla v politično zgodovino. Saj so se vendar razšli. Skregali, odpovedali drug drugemu, valili krivdo drug na drugega. Kako bi se zdaj lahko poenotili? Zdaj jih skupaj drži le strah, da bi koalicijo uspel sestaviti relativni zmagovalec volitev. To pa je zanje skupni sovražnik. Nekakšno lepilo, ki jih drži skupaj.

Modri ljudje so nekoč rekli, da se zarečenega kruha največ poje. Zdaj se bo moralo zgoditi prav to. Če se namreč ne bo, ne bomo imeli samo politično vročega poletja, ampak tudi jesen, kajti predčasne volitve bodo nujne.

Lahko kadri odstopljene Cerarjeve vlade izvedejo manjkajoče reforme?

Pravijo, da bo preizkusni kamen naslednje vlade zdravstvena reforma. Lahko to reformo izvedejo Cerarjevi, Židanovi in Erjavčevi kadri? Ne morejo! Če bi jo lahko, potem bi jo že, saj so imeli skoraj štiri leta časa. In kaj so naredili? Nič. Pustili so stvari, da gredo k razgradnji sistema našega zdravstva. Imeli smo najslabšo zdravstveno ministrico do zdaj, ki pa ji je predsednik prejšnje vlade ves čas kril hrbet. Lahko od njega pričakujemo, da bo na drugačen način reševal zdravstvo? Ne moremo, saj bo vendar skušal ščititi sebe in svoje odločitve.

Kako bi lahko bodoča Šarčeva koalicija rešila problem drugega tira? Ne more, če bodo v njej stranke prejšnje vladne koalicije. Med seboj so se požrli že pred nekaj meseci, kako bi se lahko poenotili zdaj? Ali nas maketa drugega tira res ni nič naučila?

Kaj lahko od morebitne Šarčeve koalicije pričakujemo na področju urejanja meje s sosednjo Hrvaško, če bo v njej tudi Karel Erjavec? Verjetno ne prav dosti, kajti če bi kaj lahko naredili, da bi arbitražo uveljavili, potem bi to naredili. Tako pa so Hrvatje svoja školjčišča v Piranskem zalivu razširili globoko na stran, ki je mejno sporna, pa čeprav smo se domenili, da se bomo izogibali incidentom.

In nenazadnje, šolstvo. Vlada Mira Cerarja zaradi ideološkega vztrajanja Židanovih prebarvanih komunistov ni uresničila odločitve Ustavnega sodišča o izenačenju financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol. Ali res mislite, da bi se uspeli o tem domeniti zdaj, da bi pridobili glasove Nove Slovenije, ki je v tem primeru jeziček na tehtnici, ali bo Šarec mandatar ali ne? Gotovo, da ne. Če Židanovi ne spoštujejo niti odločitve sodišča in so bili zato pripravljeni spreminjati celo ustavo, koliko manj spoštujejo stranko, ki v svojem imenu nosi ime države, v podnaslovu pa pridevnik krščanski.

Se bo zarečeni kruh začeli jesti ali pa bomo jeseni res še enkrat volili

Menim, da niti lepilo, ki se imenuje strah pred Janezom Janšo, te koalicije ne more držati skupaj. Zato se bo tudi kmalu pokazalo, ali se bo zarečeni kruh začeli jesti, ali pa bomo jeseni res še enkrat volili. Na predčasnih volitvah bi se tako znalo zgoditi, da bo Janševa SDS dobila še več glasov, kakšna leva stranka pa bo iz parlamenta celo izpadla. Če bodo njihovi strankini matematiki to dali na tehtnico in presodili, da so zdaj vendarle v boljšem položaju in da lahko v Janševi koaliciji iztržijo več kot v Šarčevi, potem se v tem poletju lahko zgodi še kaj vročega. In morda bo takrat vendarle nastopilo poletje, ki trenutno tako muhasto kaže.

Vir: Radio Ognjišče, kjer je dostopen članek v neokrnjeni vsebini