Ali bo Ciper moral privatizirati javna podjetja?

Nicos Anastasiades

Včeraj je potekalo srečanje finančnih ministrov evrskega območja, katerega osrednja tema je bila ciprska zahteva po finančni pomoči. Ciper je namreč že junija lani prosil za pomoč v višini 17. milijard evrov, vendar bivši predsednik Demetris Christofias ni pristal na zahteve mednarodnih kreditorjev, da se privatizirajo javna podjetja in izvede načrt za sanacijo bančništva. Novi predsednik države Nicos Anastasiades je finančne ministre opozoril, da je nujen čim hitrejši dogovor.

Evropska komisija je včeraj predstavila pobudo za usposabljanje dodatnih 900 tisoč strokovnjakov v komunikacijskih in informacijskih tehnologijah, kolikor jih bo primanjkovalo do leta 2015. Število delovnih mest za tovrstne strokovnjake raste z letno stopnjo 3 odstotke, po drugi strani pa se znižuje število diplomantov te stroke. Evropska komisarka za digitalni razvoj Neelie Kroes bo apelirala tudi na zasebnike, ki so obljubili partnerstvo pri tej pobudi.

Danes poteka srečanje finančnih ministrov vseh držav članic, ki bi morali potrditi politični dogovor sklenjen prejšnji teden glede omejitve bančnih bonusov. Omejitev bančnih bonusov je del regulatornega okvirja znanega pod nazivom Basel III. Basel III je mednarodni paket zakonskih predpisov s katerimi se zaostrujejo zahteve za višino kapitala v bankah. Cilj tega paketa je, da banke postanejo stabilnejše, da lažje premoščajo nove krize in da se usmerijo v svojo glavno dejavnost – financiranje realnega sektorja. Velika Britanija nasprotuje temu paketu, vendar je odločitev o njegovem sprejemu odvisna od večine glasov.

Danes bo Evropski parlament gostil okroglo mizo posvečeno Svetovnemu dnevu ledvic pod delovnim naslovom “Alarmanten porast kroničnih bolezni ledvic v Evropi”. Po podatkih Evropske zdravstvene zveze za ledvice ima najmanj 8 odstotkov prebivalstva v Evropi  določeno stopnjo kroničnega obolenja ledvic. Ocenjuje se, da je v EU prizadetih vsaj 40 milijonov ljudi. Ta številka se letno povečuje. Ob konstantni porasti kroničnega obolenja ledvic, se bo število ljudi s tovrstnim obolenjem v naslednjem desetletju podvojilo. Podatki kažejo, da je v Evropi več kot 250.000 bolnikov, ki se zdravijo s hemodializo ali pa so v postopku presaditve ledvic. To število se je v zadnjih 15 letih več kot podvojilo. Ocenjuje se, da bodo vlade držav članic zaradi alarmnega porasta ledvičnih obolenj, namenile od 3 do 5 odstotkov svojih letnih zdravstvenih proračunov ledvičnim terapijam, brez upoštevanja dodatnih stroškov zdravljenja, nižje kakovosti storitev, zmanjšanja življenjske dobe in zmanjšane sposobnosti za delo. Alarmanten porast kroničnih bolezni ledvic je zaskrbljujoč. Svetovni dan ledvic, ki ga letos obeležujemo 14. marca, lahko služi kot opomnik, da je tej problematiki potrebno nameniti dovolj pozornosti, predvsem pa dialogu med stroko in političnimi sprejemalci odločitev. Nove rešitve in pristopi so potrebni in zaželeni, tako na ravni Evropske unije kot v Sloveniji.

V četrtek in petek bo potekal sestanek Sveta za pravosodje in notranje zadeve. Sestanek bo vodila evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström.

Viri: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu & eubusiness.com

Foto: Wikipedia