Utrinek: Aktualno v EU

evr parlamentPretekli teden so evropski poslanke in poslanci v jesensko obarvanem Strasbourgu posebej poudarili potrebo po znižanju brezposelnosti med mladimi. Poslanci so sprejemali še resolucijo o migracijskih tokovih v Sredozemlju in izrazili stališče o morebitni odpovedi sporazuma med EU in ZDA o posredovanju podatkov glede finančnih plačil.

Na dnevnem redu so bili tudi ukrepi za preprečevanje organiziranega kriminala, korupcije in pranja denarja ter strožji nadzor medicinskih pripomočkov kot so npr. prsni vsadki in umetni kolki.

Prav posebej pa nas je vse v Evropskem parlamentu ta teden navdušila Aung San Su Či, vodja burmanske opozicije in borka za človekove pravice, ki je bila v hišnem zaporu 15 let.

“Želimo pravico, da svobodno mislimo in živimo v skladu s svojo vestjo. Ta pravica ni zagotovljena stoodstotno. Še veliko trdega dela nas čaka, preden nam bo ustava zagotovila življenje po naši vesti,” je opozorila Aung San Su Či, ki je v boju za svoje sanje – svobodo in dostojanstvo vseh Burmancev – postala zgled in simbol integritete, tolerance in človekovega dostojanstva.

Evropski parlament je Aung San Su Či podelil posebno priznanje Saharova za svobodo misli.

Boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji in pranju denarja

Parlament je predlagal ukrepe zoper organizirani kriminal, korupcijo in pranje denarja, med drugim zaseganje premoženja kriminalnih mrež in zaustavitev njihovih finančnih tokov, ukinitev bančnih tajnosti, dokončno odpravo vseh davčnih oaz, stroge kazni za trgovce z ljudmi in boljšo zaščito njihovih žrtev. Prisilnih delavcev v EU je po ocenah skoraj milijon, med njimi je tretjina žrtev spolnega izkoriščanja.

“Stroške mafije je težko oceniti, gibljejo se od 4 do 5 odstotka BDP samo v EU,” je povedal italijanski poslanec Salvatore Iacolino, ki je bil odgovoren za pripravo sprejete resolucije.

Podatki Europola za leto 2013 kažejo, da je v EU prisotnih 3600 mednarodnih kriminalnih združb, od katerih jih ima 70 odstotkov člane iz različnih držav, Evropska komisija pa ocenjuje, da stroški korupcije samo v EU znašajo 120 milijard evrov letno.

Poslanci želijo tudi, da se prirejanje športnih rezultatov obravnava kot kaznivo dejanje za katerega veljajo ustrezne kazni.

Poslanci za odpoved sporazuma o posredovanju podatkov glede finančnih plačil med EU in ZDA

Evroposlance so razburili podatki o prisluškovanju ZDA, ki naj bi po podatkih Edwarda Snowdena celo nadzirali telefonske pogovore predsednikov vlad, med drugim telefon Angele Merkel. Poslanci so predlagali prekinitev sporazuma med EU in ZDA, dokler se ne pojasnijo vse obtožbe in preverijo vse kršitve.

Ozadje: Sporazum med EU in ZDA o obdelavi in posredovanju podatkov o sporočilih glede finančnih plačil iz Evropske unije Združenim državam Amerike za namene programa za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti (TFTP) je začel veljati avgusta 2010. Medijska poročila navajajo, da je imela Agencija ZDA za nacionalno varnost (NSA) neposreden dostop do bančnih podatkov o evropskih državljanih pod okriljem belgijskega podjetja SWIFT. Dostop ameriških oblasti do teh finančnih podatkov je strogo omejen s TFTP sporazumom, zato domnevni dostop pomeni jasno kršitev sporazuma med EU in ZDA.

Evropska komisija pa je ta teden predlagala nov standardni obračun DDV, ki lahko podjetjem v Evropski uniji prihrani do 15 milijard evrov stroškov letno. Namen pobude je zmanjšati birokratske ovire za podjetja, olajšati izpolnjevanje davčnih predpisov, izboljšati učinkovitost nacionalnih davčnih uprav ter povečati javne prihodke. Prav tako bo nov sistem varnejši pred goljufijami.

Medicinski vsadki: boljši nadzor in sledljivost za večjo varnost pacientov

Parlament je sprejel tudi predlog strožjih predpisov za medicinske pripomočke, kot so prsni ali kolčni vsadki.

»Izdelki morajo biti v pomoč bolnikom, jim olajšati življenje ter omiliti posledice boleznih. Zdravniki morajo imeti več informacij, da bodo lahko svojim pacientom predpisali najboljše pripomočke, saj je na trgu stotine slabih umetnih kolkov, ki jih je treba zamenjati z novimi dragimi operacijami, kar je veliko breme tudi za zdravstvene sisteme.« je povedala odgovorna poslanka Dagmar Roth-Behrendt iz Nemčije.

Klemen Žumer