A. Stres za siol.net: Evropa ni več krščanska

Imamo samo dve možnosti: dialog ali vojna. Za kristjane pa je izbira tudi samo ena: dialog, je prepričan škof Anton Stres.

Z Antonom Stresom, doktorjem teologije in filozofije, nekdanjim dekanom teološke fakultete v Ljubljani, zdaj po nekajletnem bivanju v Parizu rektorjem katoliškega inštituta v Ljubljani, smo se pogovarjali o tem, kaj teroristični napadi v Parizu pomenijo za Evropo in evropsko civilizacijo.

So napadi v Parizu prelomnica naše dobe? Se vam zdi, da gre za evropski 11. september? Bomo od zdaj drugače dojemali islam?
Prelomnica verjetno ni. Kljub podobnostim so tudi velike razlike med napadom na newyorška dvojčka in pariškim pokolom, predvsem kar zadeva razsežnost akcije. Posledice bi lahko bile tudi pozitivne v tem smislu, da bi evropski voditelji nehali tiščati glavo v pesek. Vendar mi njihovo dozdajšnje obnašanje ne daje veliko upanja.

Je ‎Evropa kot civilizacija pred propadom?
Zaradi tega dogodka ne in zaradi vsega, kar se je zgodilo do zdaj, tudi še ne. Če bo šlo po tej poti še dolgo naprej, pa zagotovo.

Se ti napadi dogajajo, ker je Evropa krščanska, ali zato, ker ni več dovolj krščanska? Ali so zadaj čisto drugi motivi?
Evropa ni več krščanska in ko je sprejemala svojo “ustavo”, je dala jasno vedeti, da noče biti krščanska. V imenu sekularizacije se ves evropski javni prostor vedno bolj dosledno oddaljuje od krščanskih znamenj in vrednot. Je pa v Evropi še veliko kristjanov z bolj ali manj jasno identiteto.

V Evropi je krščanstvo “kognitivna manjšina” (P. Berger), kar pomeni, da ga, ne glede na odstotek prebivalstva v javnem prostoru, govoru, simbolih in referenčnih točkah, skoraj ni videti. Tudi če je, ima drugo ime. Na primer namesto ljubezni do bližnjega, ki zveni evangeljsko, govorimo rajši o solidarnosti ali altruizmu. Sicer so si pa ti dve besedi že v 19. stoletju namenoma izmislili zato, da se lahko izognejo vsaki evangeljski referenci.

Pogovarjala se je Urška Makovec, več lahko preberete na siol.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.