A. Salihović, Radio Ognjišče: Ne bojimo se

Že ob vpadnici v Krakov je bilo slutiti, da se dogaja nekaj velikega. Zakaj? Preden smo se včeraj podali med slovenske mlade, kar 600 jih je, smo na bencinskem servisu srečali slovensko družino, ki o 31. svetovnem srečanju mladih, na katerem je skoraj dva milijona mladih iz vsega sveta, ni vedela nič. Skrbela jih je le gneča.

Na vpadnicah v mesto je bilo videti veliko policijskih avtomobilov ter policistov, ki so usmerjali promet, ob prihodu v mesto pa bi glede na zadnje tragične dogodke pričakoval mir, še manj zbiranje velikih skupin na prostem. Pa tega nisem doživel. Pozdravili so me mladi. Veseli obrazi. Iz njih žari nekaj, kar težko uniči še tako hud in grozljiv napad. Iz njih sijejo besede začetnika svetovnih dni mladih in rušitelja komunističnega bloka svetega papeža Janeza Pavla II. “Ne bojte se. Odprite vrata Kristusu!”

Da so to besede za neki drug svet? Ne, za nas so. Ne bojte se, odmeva tudi danes. Kar želijo islamski skrajneži in vsi teroristi, in to jim dobro uspeva, je sejati in zasejati strah. Na mnogih krajih jim je to uspelo, a s tem ne smejo in nimajo pravice uničiti naše lastne sreče, lastnega veselja in notranjega zaupanja.

Krakov in z njim papež Frančišek ter stotisoči mladih bodo v teh dneh sporočilo miru. Ne sejejo sovraštva. Sejejo sožitje. Ne sejejo razdora. Sejejo sodelovanje. Ne sejejo smrti. Sejejo življenje. Jim gre zameriti? Številni menijo, da so tovrstna srečanja na svetovni ravni brez pomena. Pa vendar se spomnimo reka, da ena lastovka še ne prinese pomladi, tako tudi “nekaj” teroristov ne smrti celotne družbe. Mladi v Krakovu so dokaz, da je prihodnost v njihovih rokah, in to v takšnih rokah, ki ne trgujejo z orožjem, hkrati pa lažnivo govorijo o miru. Tudi papež Frančišek je med potjo na Poljsko jasno povedal, da je svet v vojni, vendar ne verski, ampak vojni interesov, vojni za denar, naravne vire, prevlado nad narodi. Vsa verstva želijo mir, je dejal, vojno želijo drugi. Krakov je torej kraj klicanja velikega usmiljenja za ves svet. Ne glede na versko ali politično pripadnost. Ne glede na to, kdo smo in kaj smo, če delamo za dobro družbe.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.