A. Salihovič, Radio Ognjišče: Lažete! Odgovarjate, kar so vam naročili!

“Koza! Lažete! Sprašujete, kar so vam naročili!” Tako se je po sredini tiskovni konferenci Koalicije proti privatizaciji na novinarko časnika Finance Petro Sovdat drl predsednik združenja Zveze borcev za vrednote NOB Tit Turnšek. “Pa le vprašala sem ga, naj podkrepi svoje teze o škodljivosti privatizacije. Res mi gre na živce, ko kdo skliče tiskovko, nato pa trditev ne zna utemeljiti,” je na spletni strani zapisala Sovadtova.

Pred pisanjem tokratnega komentarja sem si na spletni strani Financ ogledal posnetek vse prej kot zglednega dialoga prvega borca z omenjeno novinarko. Ob tem sem se vprašal:

  • Kdo je Tit Turnšek, da ima pravico po tem, ko se je leta napajal v državnih jaslih, govoriti o tem, kaj prodati in kaj ne?
  • Kdo je Mateja Kožuh Novak, ki z opravičilom, da se zavzema za vse upokojence, trosi neumnosti o popolni odvisnosti od drugih?
  • Kdo je Dušan Semolič, ki, mimogrede, že več kot dvajset let nosi broško prvega sindikalista v državi, da lahko govori o privatizaciji kot plenjenju najboljših gospodarskih družb?
  • Kdo je Branimir Štrukelj, da ima pravico govoriti, da vlada in parlament ne odločata v interesu državljanov?

Na kratko, res na kratko se bom ustavil pri vsakem od njih, čeprav sem globoko prepričan, da vsi omenjeni ne zaslužijo, da zanje prelivamo črnilo.

Arogantno, nastopaško, mestoma diktatorsko obnašanje predsednika združenja Zveze borcev za vrednote NOB Tita Turnška je samo potrdilo tisto, v kar sem prepričan že ves čas, da s takimi ljudmi sprava in soglasje o dogajanju v polpretekli zgodovini sploh nista mogoča. Na isti novinarski konferenci, kjer se je hvalil z gospodarskimi izkušnjami v Iskri in Metalki, ki sta, milo rečeno, danes vse prej kot zgodbi o uspehu, med drugim še izreče, da je predsednik vlade ob spominu na prvo slovensko vlado v Ajdovščini govoril o „nekih povojnih pobojih, ki so dejansko eksekucija izdajalcev in SS-ovskih sodelavcev, ki so bili obsojeni pred hitrimi vojaškimi sodišči“. Prav ta stavek da jasno vedeti, da se Turnšek novinarski kolegici Sovadtovi, ki ji v gospodarskih temah ne seže niti do kolen, ne bo opravičil za sredin izpad. Človek, ki še danes opravičuje povojne poboje in mu ni jasno, da se je vojna sklenila s kapitulacijo Nemčije in da je bilo vse po njej sad komunistične ideologije, ki je v svoji biti želela uničiti in umoriti vse, kar ni sledilo njenim ozkim cilje, nima pravice govoriti o tem, kaj prodati in kaj ne.

Kdo ste gospod Turnšek, da govorite v imenu naroda? Ste pozabili, da smo narod tudi tisti, ki se z vami ne strinjamo? Ali predstavljate narod rdeče zvezde? Ste mar vi novinarski kolegici odgovarjali tako, kot so vam naročili? Se bojite za vse preveč borčevskih privilegijev – mnogi so bili prej podarjeni kot prisluženi – ki bi jih s prodajo državnih jasli izgubili, k temu pa bi gotovo pripomogla še pokojninska reforma o kateri predsednik DeSUS Karl Erjavec noče slišati? Vi lažete. Vi zavajate slovenski narod že od leta 1945. Takrat ste ga ubijali v breznih, danes ga z vašimi, milo rečeno, udbovsko-zastrašujočimi izjavami. Ne dovolite si več govoriti v imenu naroda! Narod sem tudi jaz!

Med perlami sredine novinarske konference je bila tudi „prva dama“ Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak. „Moramo ustaviti SDH, ki razpolaga z 91 podjetji in jih proda proti naši volji,“ je vpila v mikrofone, a ni znala našteti niti enega primera podjetja, ki bi bilo po privatizaciji uničeno. Govoriti, kar ti naročijo, je dobro, odgovarjati na vprašanja pa je nekoliko težje. Sovdatova je to začinila s podatkom, kako je Kožuh Novakova v nadzorni svet SDH predlagala Marka Goloba. Novinarka jo je vprašala, ali je ne moti, da je Golob le pri NKBM državnim družbam povzročil za 54 milijonov evrov škode. „Tega ne vem. Mi smo dali najboljše strokovnjake. Če so ga predlagali, stojim za njim. Če je povzročil škodo, ga spravite pred sodišče,“ je povedala Kožuh Novakova. Takoj je našla še dodaten izgovor: „Kaj pa tisti, ki so pokradli milijarde?“ Da, tudi tisti gospa Kožuh Novak, ampak 54 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja tudi ni malo.

Kdo ste gospa Mateja Kožuh Novak, da nas strašite s popolno odvisnostjo od drugih, ki bo Sloveniji prinesla le še slabše razmere? Kaj ste vi prispevali k temu, da bi bilo tajkunskih poslov manj? In, nenazadnje, tudi vi si ne dovolite govoriti o moji volji. Sem za privatizacijo. Kajti vse preveč je Telekomov, ki služijo kot politične postaje med enim in drugim mandatom. Še več, preveč je takšnih in drugačnih mesijancev, ki se oglašajo zgolj takrat, ko ostajajo brez dodatnega finančnega vira, ki zdaj iz mnogih državnih projektov odtekajo v društva in inštitute ter tako polnijo zasebne žepe.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.