A. Maver za Radio Ognjišče: Gre za senzacijo

Rezultate volitev je za Radio Ognjišče komentiral kolumnist spletnega portala Časnik.si dr. Aleš Maver. Dejal je, da je rezultat predčasnih državnozborskih volitev vsaj na prvi pogled na robu senzacije. Prav tako meni, da je desna sredina doživela zgodovinski poraz, o zmagovalcu volitev Miru Cerarju pa, da bo moral tako kot Janez Drnovšek in Danilo Türk plačevati “dolg svojemu političnemu bloku”.

Dr. Maver meni, da je senzacija teh volitev Stranka Mira Cerarja (SMC), ki je pred dvema mesecema še ni bilo, sedaj pa je po “številu mandatov vendarle dosegla rekordno zmago”. SDS je po njegovih besedah doživela nepričakovani poraz, na katerega je očitno vplivalo dejstvo, da je njen voditelj in najprepoznavnejši obraz Janez Janša v zaporu. “Gotovo je njegova odsotnost v predvolilni kampanji sooblikovala ta izid predvsem s tem, da se kot nekdanji, relativno uspešni premier, ni mogel predstavljati volivcem, in s tem je prodor stranke proti manj jasno politično opredeljenim volivcem zastal.”

O stranki DeSUS je sogovornik povedal, da je to stranka enega človeka, Karla Erjavca. “Mogoče bi na tem primeru videli, kaj pravzaprav pomeni to, da je voditelj v zaporu. Če bi bil Karl Erjavec v zaporu in ne bi mogel sodelovati na soočenjih, potem seveda DeSUS-a ne bi bilo nikjer.”

“Gotovo je Združena levica (ZL) med velikimi zmagovalci, je glasnica tistih, ki jih na volitve doslej velikokrat ni bilo. Vendar njen relativno skromen rezultat kaže tudi na to, da je potencial tako imenovanih vseljudskih vstaj, kot so jih krstili mediji, relativno skromen,” je povedal dr. Maver.

Komentiral je tudi izid SD-ja. Ta je po njegovih besedah poleg SDS-a glavna poraženka. “Celo povezava s Solidnostjo, celo zamenjava predsednika ni nič pomagala pred cunamijem Mira Cerarja. Ta je odnesel tudi njih, izgubili so precej glasov, tudi v prid ZL. Glede na to, da gre pri SD za stranko z dolgoletno tradicijo stranko, ki je še leta 2012 zmagala na predsedniških volitvah, je ta rezultat res slab.”

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.