A. Maver, Radio Ognjišče: Putinov obisk namenjen poliranju njegove podobe v Evropi

V Sloveniji se bomo poleti znova spomnili nesreče ruskih vojaških ujetnikov, ki jih je med gradnjo ceste čez prelaz Vršič v času prve svetovne vojne zasul plaz. Ob tej priložnosti bo našo državo obiskal ruski predsednik Vladimir Putin. Novica je dvignila precej prahu, med drugim zato, ker bo slovesnost, ki je ob Ruski kapelici pod Vršičem običajno in tradicionalno zadnjo nedeljo v juliju, letos zaradi Putinovih obveznosti že dan prej, torej v soboto.

Novico o povabilu Putina v Slovenijo ob stoletnici nesreče ruskih vojakov in nato postavitvi Ruske kapelice pod Vršičem je precej kritično pospremil zgodovinar, politični analitik in publicist Aleš Maver. Po njegovem gre za večplasten problem, saj je Ruska kapelica simbolni spomenik trpljenju žrtev prve svetovne vojne, pred katerim vsakdo čuti globoko spoštovanje. A dvomi, da bo Putin v prvi vrsti prišel izražat to spoštovanje. “Njegov obisk bo po eni strani namenjen poliranju njegove podobe v Evropi, po drugi strani pa številnim predstavnikom naše domače elite, ki bo v Putinovem obisku videla potrditev pravilnosti svoje lastne usmeritve.” Tudi prestavitev slovesnosti z nedelje, ki je dan, ko večina krščanskih Cerkva obhaja bogoslužni spomin, po Mavrovih besedah kaže, kako velika je želja, da bi ta visoki gost res prišel na Vršič. “V tem primeru prestavitev služi temu.”

Pripravila Helena Škrlec, več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.