A. M. Poznič: Vlada samoprevare bo uspešna, če se jim bomo pustili prevarati

S prevarami imamo ljudje veliko izkušenj. Že od mladih nog smo kdaj koga prevarali, še večkrat pa, tako sem nam vedno zdi, smo bili od drugega prevarani. Kvarni vpliv Jugoslavije na Slovenijo se je poznal tudi v tem, da smo se v Jugi (prvi in drugi) pospešeno učili »nadmudrivanja«, kar ni nič drugega kakor varanje. Vsi tudi vemo, da se večina zakoncev loči, ko se sreča z nezvestobo, ki ji pravimo »varanje«. Malo manj izkušenj pa imamo, ko gre za samoprevaro. Da, človek se ne more dovolj načuditi, ko spozna, da smo ljudje sposobni tudi samoprevare. Zdi se mi, da bolj poskušamo, da bi samega sebe »nadmudrili«, čeprav je to dejansko nemogoče.

Prevara boli, ko spoznamo, da je komu drugemu uspela, zdi se nam pa sladka, če je uspela nam. V bistvu pa smo zaradi prevar vsi osiromašeni in naši medsebojni odnosi so vedno znova postavljeni pred preizkušnjo zaupanja, novega začetka ali propada.

Zdaj pa smo v Sloveniji v politični situaciji, ki je zaznamovana s samoprevaro in močno propagando, da bi to stanje sprejeli vsi kot nekaj normalnega, dobrega in potrebnega.

Varajo nas in varajo sami sebe, ko Šarčevo vlado pravijo, da je manjšinska. V resnici gre za normalno večinsko vlado, ki bo razpolagala s 53 poslanskimi glasovi.

Varajo nas in sebe, ko govorijo o levo-sredinski vladi. V resnici gre za levo-skrajno levo vlado z očitnim, preživelim in reakcionarnim programom: več davkov, več države, več kontrole, več cenzure, več tujcev, več diskriminacije, več zatiranja, več socializma in enoumja. Več vsega, kar smo z referendumom in demokratizacijo pred četrt stoletja zavrnili. Poleg tega bodo dodajali dobro mero mitov in pravljic, da sloni naša odločitev na »gošarjih«. Zanje danes vemo, da so bili vseskozi proti svobodi, proti demokraciji, proti svobodni in samostojni Sloveniji. Vsega tega se bomo znova najedli v prihajajočih štirih letih. Na prazne možgane se nam zato zna zgoditi tudi prazen želodec, kar je svetovna in logična posledica takega bega v preteklost in socializem.

Varajo sebe in druge, ko govorijo o tem, kaj bodo naredili. Kako naj jim verjamem, ko pa so ŽE imeli možnost, da bi vse, kar nam obljubljajo, tudi naredili. Imeli so celo dvotretjinsko parlamentarno večino. Naredili niso nič, razen, da so nas še in še zadolževali. Denar so pretakali v privatne žepe preko prijateljskih in svetovalnih pogodb, s prirejenimi razpisi, s podpori »svojim« NVO, inštitutom, agencijam in kar je še takega. In tega je toliko, da ubijajo vsak duhovni, kulturni, narodni in gospodarski razcvet Slovenije.

Kako naj verjamem, da bodo kaj naredili, ko pa vidim, kaj so delali? Ne morem! Prepričan pa sem, da bodo resorji tako razdeljeni, da bodo lahko vanje vtaknili svoje ljudi. Zaposlovanje pod Cerarjevo vlado je bilo že nesramno, zdaj bo še bolj ideološko monopolno.

Varajo sebe, ko govorijo o odgovornosti. Oni hočejo biti le šefi, nočejo pa biti odgovorni (Levica še najbolj). Oni hočejo privilegije in plače vodilnih, nočejo pa odločati, zato Slovenija že leta v mrtvem teku nazaduje na vseh pomembnih lestvicah, ki si jih izmišljajo, da primerjajo države in narode med seboj.

Še najbolj me skrbi za naš narod, ki ga vsa zbrana šesterica nima rada, ga ne ceni in zanj nič ne naredi. Ga uničuje celo tako, da posiljuje naš jezik do neprepoznavnosti. Ali si je mogoče zamisliti večje nasilje, kakor je uničenje orodja za sporazumevanje? Že dolgo, dolgo, od kar so streljali tiste, ki so mislili drugače in jih metali v brezna, kajti levičarji ne sprejemajo drugačnosti.

Zdaj smo prišli na zadnjo postajo. Jasno sporočajo, da nas nočejo niti slišati, niti poslušati, niti razumeti. Od tod do izbrisa ni daleč. Zato prihaja nov čas preganjanja drugače mislečih, predvsem konzervativcev, narodnjakov, katoličanov in njih Cerkve… vse to z orodji, ki jih ima na voljo država in s proračunom, ki jih napaja.

Varajo sebe in druge, da so na vodilnih mestih po lastni zaslugi. Ne Alenka ne Miro ne Marjan ne Luka niso na prvem mestu, ker bi si to sami zaslužili. Za njihova prva mesta so zaslužni drugi, predvsem družbeno politični delavci, ki delajo za udbo-mafijo in si pravijo novinarji. Če jim dodamo še Karla, potem vidimo, da nihče ne bi preživel svobodnega, pluralnega in resnicoljubnega tiska. Žal pa, je res, da takega medijskega prostora pri nas ni, zato pa imamo takšne na prvih mestih, da verni in celo neverni vzklikajo: »Bog nam pomagaj!«

Varajo sebe in druge, ko pravijo, da bodo sanirali zdravstvo. Kdo jim pa verjame? Že zdaj smo bolj ko ne samoplačniki ali pa v vse daljših čakalnih vrstah umiramo. Zanje nismo ljudje, temveč številke. Oni bodo šli v tujino na zdravljenje, kakor je naredil Danilo ali pred njim Milan. Na naše stroške, jasno. Drugače ne znajo.

Varajo sebe in druge, ko govorijo torej o »javnem zdravstvu« in ga hvalijo. Varajo, ker nam privoščijo socialistično javno zdravstvo, sebi pa kapitalističnega, na naše stroške, seveda. Kajti prihaja vlada, ki zase meni, da je socialna. V resnici pa je ultra-kapitalistična, kajti vsa levica pri nas je ena sama prevara.

Žal nas je še premalo, da bi to spoznanje prelili v volilne izide. A resničnost vedno udari slepega, ki noče gledati.

Lahko bi še in še našteval primere, ki osvetljujejo mehanizem samoprevare in prevar, ki so ga sprožili oni, ki jih nismo volili, pa nam vodijo našo deželo. Prepričati nas hočejo, da je to, kar se dogaja pri nastajanju vlade, povsem normalno, dobro in čudovito. Pa ni. Ščepec zdrave pameti je v vsakem od nas in nas varuje samoprevare in nam daje spoznati prevare, ki jih doživljamo.

Vlada samoprevare bo uspešna le, če se jim bomo pustili prevarati.

PS: Vlada bo po vsej verjetnosti držala toliko časa, kolikor nam bodo dajali tuja posojila za ves klientelizem, ki potaplja Slovenijo. Potem bodo – če ne prej – nekaj mesecev pred novimi volitvami odstopili, da bodo lahko kandidirali za naše glasove iz opozicije. Tudi ta trik jim nenehoma uspeva.