Romana Bider: Križev pot žrtev Hude jame

Celjska Mohorjeva družba vas vabi v ponedeljek, 27. marca 2017, ob 11. uri v knjigarno na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani na literarno matinejo KRIŽEV POT ODPUŠČANJA.

Postni čas nas vabi k razmišljanju o za Slovence zelo aktualni temi, odpuščanju. O osebni poti odpuščanja bosta ob knjigi Robert Enright: Odpuščanje je odločitev premišljevala dr. Tomaž Erzar in prevajalec Leon Jagodic.

Doživljanje trpljenja, poguma in usmiljenja pa nam bosta v knjigah Križev pot žrtev Hude jame in Križev pot z Marijo približali urednica Romana Bider in prevajalka Maja Pintarič.

Naj bo ta molitev križevega pota v spomin žrtvam Hude jame nam vsem vabilo in opomin!

Petnajst postaj Kristusovega trpljenja in smrti na križu je izhodi- šče za premišljevanje o povojnih zunajsodnih pobojih v zloglasni Hudi jami. Žrtvam tistih podivjanih časov avtorji posojajo svoj glas. Pred bralci oživljajo podobe dedkov, babic, stricev, mladih ljudi z nepojmljivo krutimi usodami. Smisel strašnih dogodkov zaslutimo le, če vanje vstopamo skozi skrivnost Jezusovega križa, ki premaguje smrt z ljubeznijo. Tako so storili sočutna Veronika, v vse hudo vdana mati, desni razbojnik, pa tudi na smrt obsojeni mladenič v teharskem taborišču, ko je z rožnim vencem v rokah molil za svoje rablje. Žalostne smrti v Hudi jami in vsepovsod drugod pri nas ne smejo biti žrtvovane zaman, brez obrata v dobro. Ob postajah križevega pota je nanizanih več življenjskih zgodb, ki ponujajo vrednot polno vsebino – o Janezu Zdešarju, o fantku, ki je šel iskat čevlje in padel v smrt namesto brata, o zasramovanem bogoslovcu, o noseči obsojenki na smrt, o nenasitni zveri, o zelenem lesu … Zgodbe so ganljive in pošiljajo sporočila v najbolj notranje bralčevo središče, ki ga moraliziranje nikoli ne doseže. Poudarjajo pogum, usmiljenje in svobodnost Božjih otrok v zaupanju nebeškemu Očetu. Rdeča nit, ki teče skozi vsa razmišljanja, so Jezusove besede, ko na križu moli za svoje ubijalce: »Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo« (Lk 23,34). Tako so molili že stopajoči v rov sv. Barbare, tako naj molimo tudi mi. To bo podrlo pregrade zla, sovraštva, brezbrižnosti, trdosrčnosti …, ki preprečujejo, da bi opazili stisko in vse krike, da bi v bratih prepoznali brate, da bi bili hvaležni za vero očetov, da bi dali vsem žrtvam zla prostor v naših srcih, da bi telesa ubitih položili v zemljo, da bi bile svečke na njihovih grobovih luč za našo prihodnost, da bi se obrnili k skupnemu cilju – na pot v ustvarjalno prihodnost našega naroda.

Podatki o knjigi

Naslov: Križev pot žrtev Hude jame

Avtorji meditacij: Jure Levart, France D. Korošec, Fanika Ozimič, Emilija Kladnik Sorčan, Janez Cerar, Silva Matos, Branko Cvelbar, Jože Kurinčič, p. Mitja M. Ponikvar, Marta Ciraj, Mateja Komel Snoj, p. Tomaž Mikuš, Doroteja Emeršič, Zlata Krašovec, Alenka Höfferle Felc

Spremna beseda: msgr. dr. Stanislav Lipovšek

Avtorji ilustracij: Jožef Muhovič, Jiři Kočica, Karmen Smodiš, Lojze Čemažar, Črtomir Frelih, Robert Dolinar, Jože Bartolj, Jaka Bonča, France D. Korošec

Urednica: Romana Bider

Cena: 4,90 €.  Število strani: 60.  Število ilustracij: 19.

O avtorjih

Križev pot žrtev Hude jame je delo varuhov spomina, ki se povezujejo znotraj pobude Vseposvojitev. Sodelovalo je petnajst piscev premišljevanj. Uvodne besede je prispeval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Križev pot obstaja tudi v zvočni verziji, ki so jo posneli na Radiu Ognjišče. V knjižici je osem slikarjev besedila nadgradilo z raznolikimi likovnimi upodobitvami. Bralcem, poslušalcem in gledalcem je tako na voljo širok spekter premišljenih odzivov na težko tematiko Hude jame, za katero varuhi spomina verjamejo, da jo je mogoče predelati le z ljubečo pozornostjo. Z osebnim negovanjem spomina na eno izmed žrtev zla druge svetovne vojne ter časa po njej in z molitvijo za vse se trudijo prispevati k preseganju narodovih travm. Več o pobudi najdete na spletni strani www.vseposvojitev.si.

Odlomek iz knjige

7. POSTAJA: Jezus pade drugič pod križem •

Molimo te, Kristus, in te hvalimo, ker si s svojim križem svet odrešil.

Molim te, Kristus, in se ti zahvaljujem, ker si odstranil čepe iz mojih ušes in plašnice z mojih oči, da vidim svet čim bolj tak, kot je, da vidim lepoto tvojega stvarstva in tudi Hudo jamo, brezna in druga morišča. Molim te, Kristus, in se ti zahvaljujem, ker si z mene odstranil novodobni teflonski oklep, da čutim toplino družinskih odnosov in ne pozabim prezeblih in vlažnih kosti, ki sem jih začutil ob stiku s pomorjenimi in zloženimi v »gajbice«. Molim te, Kristus, in se ti zahvaljujem za srce, ki čuti in ceni čudež življenja in se ne oklepa več le sebe, temveč je pripravljeno z molitvijo na ustih podeliti bolečino neznanca in se upira ter poziva k uporu zoper stare prakse, s katerimi hočejo nekateri oblikovati novi rod drugorazrednih.

Več o knjigi Križev pot žrtev Hude jame na povezavi.