M.Miklavčič, blog: O Ognju, riti in kačah

Med prazniki smo se o knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače veliko pogovarjali.

Nekateri so bili ob branju pretreseni, ker niso mogli doumeti, da je bilo življenje nekoč tudi v resnici tako kruto, ko so ga preko izpovedi brali v knjigi. Tisti, ki stare čase še pomnijo, trdijo, da je bilo včasih še veliko huje … Žal mnogi, ki so raziskovali preteklost, niso našli dovolj poguma, da bi prisluhnili tudi pripovedim o spolnosti.

Nekoč ni bilo na razpolago nikakršnih informacij o moškem in o ženski, o njunih spolnih organih, delovanju le-teh. Knjige o medsebojnih odnosih niso obstajale, bognedaj o intimi. Škof Jegčič je, na primer, napisal nekaj priročnikov, ki so bili polni moralnih naukov in prepovedi, žal pa so nekateri od njih vzbudili v krščanskih krogih nemalo zgražanja zaradi – ne boste verjeli – ”svobodomiselnosti”.

Tako nekje piše:”Združitev naj se izvrši kar mogoče sramežljivo. Mož naj se ne dotikuje žene na ”tem delu”, ker je nespodobno, in bi mogel ženo tam pokvariti.” Ko so kasneje knjižice prevedli v tuje jezike, med drugim v francoščino, so ga Francozi obdolžili, da je ”pornograf”.

Več lahko preberete na blogu Jutri 2052.