24ur.com: Ker je Mramor priznal in obžaloval sporna izplačila, bo ostal finančni minister

Dušan Mramor je menil, da glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance. A Cerar ni delil njegovega mnenja. Odločil se je, da odstop ni potreben. Ministrica Makovec Brenčičeva pa svojega sploh ne bo ponudila.

Minister za finance Dušan Mramor je danes predsedniku vlade Miru Cerarju poslal izjavo, v kateri mu je ponudil svoj odstop, s pojasnilom, da po svojem mnenju, glede na izgubo zaupanja javnosti, ne more več opravljati funkcije ministra za finance, so sporočili iz pristojnega ministrstva. “Minister pojasnjuje, da je v svojih izjavah glede dodatka za stalno pripravljenost navajal dejstva in še enkrat poudarja, da je predlagano rešitev sprejel v dobri veri, da je zakonita. Hkrati se opravičuje vsem, ki jih je s svojim dejanjem kakorkoli prizadel in bo vsa prejeta sredstva iz tega naslova vrnil. Žal mu je, da se vprašanje zakonitosti ni razčistilo na višji ravni že leta 2008, ko se je dodatek začel izplačevati, temveč šele leta 2015,” so še dodali.

Cerar: Ne sprejmem Mramorjevega odstopa

A Cerar je rekel NE. Na tiskovni konferenci je nanizal Mramorjeve uspehe in svojemu ministru tako izkazal zaupanje. Opozoril je, da so se sporna nakazila dogajala v času, ko Mramor še ni bil minister. Prav tako, da se je za nepravilnosti, za katere je menil, da so zakonite in nesporne, javnosti opravičil. Mramor je Cerarju obljubil, da bo ves prejeti denar vrnil.

“Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. /…/Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspel je stabilizirati javne finance,” je dejal Cerar in dodal, da bi sprejetje Mramorjevega odstopa privedle do posledic, ki bi škodile interesom Slovenije.

“Odločitev je le moja,” je dodal in poudaril, da ne bo dovolil rušenja njegove vlade.

Mramor je Cerarju priznal, da je bil v svojih prvih izjavah ob izbruhu afere nespreten. Naj spomnimo, da je Mramor zatrjeval, da ni storil nič spornega. Cerar mu je očitno oprostil celo to, da je bil idejni vodja projekta izplačevanja spornega dodatka.

Cerar je skozi celotno tiskovno konferenco ponavljal, da se je Mramor za svoje dejanje, do katerega je sam izredno kritičen, opravičil in zato ni potrebe, da odstopi.

Cerar pravi, da je Mramorjeva izjava o vračilu denarja v obrokih neprimerna. Spomnimo, da je pretekli teden finančni minister dejal, da bo okoli 3500 evrov prejetega denarja vrnil v obrokih. Premier je dejal, da bo Mramor znesek, ki ga je dobil za stalno pripravljenost, vrnil v celoti, to pa ne bo v obrokih.

Več lahko preberete na 24ur.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.