Utrinek: 10 najvplivnejših pravnikov – 20 finalistov

najvplivnejsi pravniki logoNa portalu IUS-INFO tudi letos poteka izbor »10 najvplivnejših pravnikov« in z iztekom prvega dela glasovanja je že znan krog finalistov. Med dvajsetimi pravnicami in pravniki, ki so bili največkrat predlagani, bodo obiskovalci portala izbrali deset najvplivnejših v letu 2013. Izbranci bodo na sklepni okrogli mizi predstavili svoja stališča o aktualnih družbenopolitičnih temah v Sloveniji.

Na osrednjem slovenskem pravnem portalu IUS-INFO () se je 17. oktobra začel tradicionalni, letos že trinajsti izbor »10 najvplivnejših pravnikov«, ki utečeno poteka v dveh delih. V prvem delu izbora, ki se je končal v petek, 8. novembra, so obiskovalci in uporabniki portala predlagali slovenske pravnice in pravnike, ki so vidno zaznamovali leto 2013.

Organizatorji izbora so prejeli več kot 130 različnih predlogov oziroma imen slovenskih pravnic in pravnikov, ki so bili letos po mnenju uporabnikov portala posebej prizadevni in prodorni pri svojem strokovnem delu. Med finalisti je nekaj pravnikov, ki jih doslej v izboru nismo srečevali, pa so v letošnjem letu vidneje zaznamovali slovenski pravni, medijski in politični prostor, še vedno pa imajo močan vpliv pravniki z akademskega področja.

Med dvajset največkrat predlaganih pravnic in pravnikov, ki se bodo potegovali za naziv 10 najvplivnejših pravnikov 2013, so se uvrstili:

dr. Matej Avbelj, dr. Miro Cerar, dr. Janja Hojnik, ddr. Klemen Jaklič, mag. Martin Jančar, mag. Goran Klemenčič, mag. Jože Kozina, dr. Janez Krajnc, dr. Jernej Letnar Černič, Branko Masleša, Franci Matoz, Vlasta Nussdorfer, dr. Marko Pavliha, dr. Ernest Petrič, Nataša Pirc Musar, dr. Rajko Pirnat, dr. Senko Pličanič, dr. Andraž Teršek, dr. Lojze Ude in dr. Gregor Virant (navedeni so po abecednem vrstnem redu).

V drugem delu izbora, ki bo potekal do vključno petka, 29. novembra, bo vsak glasovalec lahko tukaj oddal svoj glas za enega izmed dvajsetih predlaganih pravnic in pravnikov, pri tem pa bo lahko dodal tudi vprašanje za posameznega kandidata. Po preštetju vseh glasov bodo v ponedeljek, 2. decembra, znana imena 10 najvplivnejših pravnikov v letu 2013.

Uvrstitev med 10 najvplivnejših pravnikov pridobiva vedno večjo veljavo tako v pravni kot tudi širši javnosti in družba Ius Software, ki ureja in razvija portal Ius-info, bo vseh deset najvplivnejših pravnic in pravnikov povabila na okroglo mizo, s katero se izbor tradicionalno končuje.

Na slovesnosti, ki bo v torek, 10. decembra, v ljubljanskem Hotelu Lev bodo najvplivnejši slovenski pravnice in pravniki prejeli priznanja ter v razpravi predstavili svoje poglede na različne aktualne teme in dogodke v slovenskem političnem, gospodarskem in družbenem okolju. Ker bo letošnja okrogla miza na mednarodni dan človekovih pravic, pričakujemo še posebej zanimivo razpravo, predvsem pa konkretne odgovore, kako bi v Sloveniji izboljšali stanje na tem področju ter izkoreninili kršitve človekovih pravic.

Portal IUS-INFO