10 let oddaje Moja zgodba

10 let moja zgodba
Foto: Resnica in sočutje.

Radio Ognjišče v teh dneh zaznamuje deseto obletnico oddaje Moja zgodba, ki je bila doslej na sporedu že 487-krat. Z njeno pomočjo je po besedah glavnega in odgovornega urednika radia Francija Trstenjaka vsem državljanom dostopen arhiv ustne zgodovine, ki priča o časih totalitarizma in osamosvojitve.

Trstenjak je na novinarski konferenci dejal, da je oddaja Moja zgodba v desetletju svojega obstoja ustvarila velik korpus posnetkov pričevanj preprostih ljudi, ki so jih na različne načine prizadeli totalitarizmi 20. stoletja. Oddaja je poskrbela tudi za obsežen nabor posnetkov strokovnih simpozijev in znanstvenih srečanj o tej temi.

„Gre za korpus pričevanj preprostih ljudi, ki so nam bili pripravljeni zaupati svojo, pogosto težko in tragično življenjsko pričevanje.

Gre za posnetke simpozijev, znanstvenih srečanj, okroglih miz, kjer so svoje poglede soočili strokovnjaki različnih področij in jih ni mogoče slišati nikjer drugje.

Gre za skrbno izbrane dokumente, ki pričajo o nekem času, ki je hvala Bogu za nami.

487 radijski oddaj je veliko bogastvo, ki priča o trdoživosti našega naroda, pa tudi o upanju in veri, ki ju niso dotolkli režimi. Zato se iskreno zahvaljujem vsem pričevalcem, ki so zmogli pogum in so javno povedali svojo zgodbo.“

“Izgovorjena beseda o trpljenju je ena od poti k spravi,” je o pomenu osebnih pričevanj dejala direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver. V pomanjkanju dokumentarnih virov je po njenih besedah pomen pričevanj za delo centra toliko večji – doslej jih je zbral več kot 350. Dodala je, da oddajo Moja zgodba vidi kot “slovensko komisijo za resnico”.

Andreja Valič Zver: Veliko dokumentov o revolucionarnem nasilju je uničenih, zato pričevanja, še posebej v oddaji Moja zgodba, pomenijo veliko bogastvo. (vir: twitter Časnika).

Zdajšnji kustos Gorenjskega muzeja Kranj Jože Dežman je leta 2005 začel z oddajo Moč pričevanja, ki se je naslednje leto preimenovala v Mojo zgodbo. Oddaja po njegovih besedah ponuja tisto, kar slovenski prostor najbolj potrebuje, to je priložnost za dialog. Oddaja tudi dokazuje, da je zakladnica spomina, nadgrajena z raziskovalnimi dejanji, nujno potrebna, je dodal.

Jože Dežman: Moja zgodba je vzpodbujala tudi druge pobude kot so oddaje na RTV, knjižne izdaje v založbah, različne dogodke …. (vir: twitter Časnika)

Pri pripravi oddaje poleg Radia Ognjišče sodelujejo Študijski center za narodno spravo, Muzej novejše zgodovine Slovenije in komisija vlade za izvajanje zakona o popravi krivic. Kustosinja muzeja Monika Kokalj Kočevar je poudarila, da se prav osebna pričevanja, ki jih vključujejo v muzejske razstave, obiskovalcev še posebej dotaknejo.

Monika Kokalj Kočevar: Muzej pokriva zgodbe prisilnih mobilizirancev v nemško vojsko in druga podobna pričevanja. Osebna izpoved ima veliko vrednost. (vir: twitter Časnika)

Za vsebino oddaj skrbijo: muzejski svetnik Gorenjskega muzeja dr. Jože Dežman, kustosinji Muzeja novejše zgodovine Slovenije mag. Monika Kokalj Kočevar in Irena Uršič, predsednica komisije vlade RS za izvajanje zakona o popravi krivic Majda Pučnik Rudl, in pa kustosinji Študijskega centra za narodno spravo Marta Keršič in Mirjam Dujo Jurjevčič. Oddajo od vsega začetka urejata voditelj Jože Bartolj in tehnik Boštjan Smole (no, nekaj več kot pol leta pa je zanjo skrbel tudi Alen Salihović). Za vnos podatkov na spletno stran oddaje pa je v dobršni meri poskrbel Gregor Lotrič.

Trstenjak je ob koncu napovedal še, da bo oddaja Moja zgodba še naprej stalnica programa Radia Ognjišče in bo tako še naprej prinašala pričevanja o naši polpretekli zgodovini, prihodnje leto še posebej v luči 25 letnice samostojne Slovenije.