ZZR: Praznovanje demokratičnih sprememb v Vzhodni Evropi brez Slovenije

25 let demokraticnih spremembV Varšavi so v teh dneh praznovali petindvajsetletnico zmage Solidarnosti na prvih demokratičnih volitvah, ki je privedla do zloma komunizma in potrdila zmago Zahoda v hladni vojni. Med gosti je bil predsednik ZDA Obama ter predsedniki nekdaj socialističnih držav, ki so zdaj članice NATA: Poljske, Češke, Slovaške, Madžarska, Bolgarije, Romunije, Litve, Latvije, Estonije in Hrvaške.

Manjkala je Slovenija.

Ne predsednik republike Pahor ne predsednica vlade Bratuškova se dogodkov v Varšavi nista udeležila. Tuje agencije ne poročajo, da bi bila Slovenija na dogodek sploh vabljena. Nesporno in na daleč opazno dejstvo je, da nas v Varšavi ni bilo.

Z veliko zaskrbljenostjo ugotavljamo, da postaja očitno, da se Slovenija odpoveduje zavezanosti zahodnim vrednotam, evropskim usmeritvam in atlantskemu zavezništvu.

Odsotnost Slovenije na vrhu v Varšavi je postala razumljivejša po tem, ko je urad poljskega predsednika objavil Varšavsko deklaracijo o svobodi, ki je bila ob tej priliki sprejeta. V duhu in besedi namreč govori isto, kot naši druga in tretja majniška deklaracija:

»Zavedajoč se zgodovinskega pomena [zmage Solidarnosti] izražamo trdno prepričanje, da svoboda in solidarnost predstavljata temeljni vrednoti, na katerih bi morali temeljiti odnosi med ljudmi. Izjavljamo našo globoko predanost vrednotam, ki predstavljajo skupno dediščino naših svobodnih narodov in so tudi temelj človekovim pravicam in pravni državi, ki predstavlja temelj demokracije. Delimo globoko prepričanje, da je spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin nepogrešljiv dejavnik, ki spodbuja mir, pravičnost in stabilnost po vsem svetu.«

Deklaracija tudi obsoja priključitev Krima Rusiji in se zavzema za mirno reševanje sporov.

Spodaj navedene organizacije demokratične civilne družbe Varšavsko deklaracijo o svobodi podpiramo in se ji
pridružujemo. Pozivamo odgovorne: predsednika države, predsednico vlade in ministra za zunanje zadeve, da Slovenija sicer pozno, a vendarle, jasno in nedvoumno deklarira sprejemanje pričujočih načel in s tem pripadnost krogu demokratičnih držav.

Ali pa naj se jasno opredelijo, da deklaracija zanje ni sprejemljiva. V Varšavi so bile poleg ZDA samo nekdanje socialistične države. Varšavsko deklaracijo so podprle nekdanje socialistične države. Morda pa postaja tudi skozi razvrščanje na zunanjepolitičnem prizorišču jasno, da Slovenija ni nekdanja socialistična država.

Zbor za republiko

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.