ZZR: Brezperspektivnost države, kjer odličnost ne velja nič, pripadnost pa vse

jaklic_klemenV Zboru za republiko smo zgroženi nad glasovanjem dne 18. nov. 2015 v DZ o kandidatih za slovenskega sodnika za ESČP, ko ddr. Klemen Jaklič kot najbolj kompetenten kandidat z najboljšimi referencami ni dobil podpore.

Na eni strani je DZ razpolagal z odličnimi referencami ddr Jakliča – dvojni doktor prava, mednarodno uveljavljen, predavatelj človekovih pravic s harvardske univerze, strokovnjak s priporočili najuglednejših tujih univerz (Oxford, Harvard), na drugi strani pa z za koalicijo in stranko SMC nadvse pomembnim dejstvom, da kandidat “ni nas”! Zavrnitev tako uglednega kandidata je škandal brez primere, ki bo še dodatno omajal ugled Slovenije, ki svetu na ta način sporoča, da tu ne veljajo demokratični kriteriji in da je pri odločanju o kandidatih za sodnika ESČP očitno pomembna edino in zgolj pripadnost politični opciji levih strank, ki so ta trenutek na oblasti v Sloveniji. Takšno glasovanje v DZ je sramota in v nasprotju s temelji svobodne demokratične družbe!
Odgovornosti za ta škandal se ne more izogniti niti predsednik največje stranke koalicije Miro Cerar. Politik, ki je pred volitvami zagovarjal človekove pravice, govoril o morali in etiki ter se z besedami izjavljal proti korupciji, sedaj pristaja na mentalno korupcijo, ko njegova stranka arbitrarno odkloni kandidata z vrhunskimi kompetencami. Zgroženi smo, da pri tem prav nič ne štejejo odlične reference, pokončnost, integriteta in izkazana skrb za človekove pravice, ki jo lahko pokaže le človek odprtega duha!

Takšna in podobna nespodobna ravnanja koalicije pošiljajo ljudem sporočilo, da država nima perspektive, ker odličnost in znanje ne veljata nič, pripadnost pa vse.

Zbor za republiko