Žurnal: Kdo bo plačal Ronalde? Slovenci!

Zgodilo se je skoraj hkrati, pred približno dvema tednoma: EU je odobrila finančno pomoč Portugalski, v polfinalu druge najpomembnejše lige v Evropi pa so bili od štirih klubov trije portugalski. Če zelo strnemo, dobimo v grobem takšen rezultat: Slovenci bomo s pokojninsko reformo zategovali pas, del prihrankov bomo pošiljali v Bruselj, od tam jih bodo nakazovali v portugalski proračun, Portugalci pa bodo medtem svoj denar trošili za nogomet. Namesto da bi ustvarili nove Novakoviće, bomo Slovenci pomagali ustvarjati nove Ronalde.

Vir: Žurnal

Pahor zato zamuja velikansko priložnost. Grkom, Portugalcem in drugim bi moral razložiti, da bo pokojninski referendum padel tudi zato, ker Slovenci ne vidimo smisla v lastnem odrekanju in hkratnem financiranju zapravljivih EU-jevcev. Pahorjevi propagandisti so pred velikim izzivom: v Bruslju je treba pristojnim dopovedati, da EU bremeni Slovenijo. Da imamo z Evropo stroške, kakršnih nismo pričakovali. Slovenski referendumski ne bo tudi informacija za EU: nesmiselno je varčevati, da lahko drugi zapravljajo.

Še nekako bi lahko Pahor poskušal unovčiti pokojninski referendum – tako, da bi nas odrešil plačila kakšne finančne tranše Grčiji, Irski, Portugalski. Spomnimo: Slovaška ni sodelovala pri prvem nakazilu denarja Grčiji, Pahor pa je zatrdil, da so ji v Bruslju pogledali skozi prste, ker so bile ravno takrat na Slovaškem volitve. Bi zaradi referenduma pogledali skozi prste zdaj še Sloveniji? Ne vemo, ampak vredno bi bilo poskusiti, gospod premier.

Ne verjamemo, da bo Pahor poskusil kaj takšnega. Ker si v Bruslju ne upa prav veliko. Raje pomaga molsti domače državljane. In tudi zato, ker ne razume, kako kompleksen proces je pokojninska reforma. Pahor ne razume, da se o pokojninski reformi odločamo tudi po tem, kar vidimo na atenskih ulicah.