ZNP: Je suis Jani Božič

Foto: Požareport.
Foto: Požareport.

Božič obsojen na pet mesecev pogojnega zapora

Slovenija v slogu kakšnega diktatorskega afriškega ali azijskega režima za pet mesecev pogojno pošilja v zapor fotografa, ker je fotografiral v parlamentu. Akreditiran fotoreporter v Državnem zboru, hramu demokracije, je kaznovan zato, ker je fotografiral premierko. Tega demokratični svet še ni videl.

Obsodba je sramotna še posebej zato, ker je vsebina telefonskega sporočila, ki ga je pri fotografiranju naključno s fotoaparatom posnel Jani Božič, ne le v javnem interesu, ampak že prava afera. Namreč, kandidatka za premierko Alenka Bratušek, je po telefonu dobila čestitko za izvolitev 20 minut pred razglasitvijo rezultatov glasovanja. Poslal je ni kak anonimnež, ampak vplivni poslovnež in eden od resnih kandidatov za premierski položaj Peter Kraljič. Kako je poslovnež vedel, da so poslanci izglasovali nezaupnico premierju Janezu Janši in ustoličili Bratuškovo, pa še vedno ne vemo.

Pričakovali bi, da bodo poslanci glasno protestirali, ker so za to, kako so glasovali, drugi izvedeli prej kot oni sami. Ampak ne. Namesto tega se zgodi politični proces, ki na zaporno kazen obsodi – fotografa.

To je nezaslišano in sramotno. Poteptana je ustavna pravica svobode tiska. V deželi, kjer se vsi pritožujejo zaradi neučinkovitosti sodnega sistema, ki ne ukrepa proti kriminalcem, zapiramo – fotoreporterje. Je suis Jani Božič.

Združenje novinarjev in publicistov

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.