Zmaga Obame dobra za našo vlado

Avtor: Rok Čakš. Vir: Drugi svet. Slovenci se lahko od Američanov veliko naučimo.

Tisto, kar se je zdelo samoumevno Slovencem in dobršnem delu sveta, manj pa Američanom samim, se je zgodilo – volitve v ZDA je tesno, vendar zanesljivo dobil dosedanji demokratski predsednik Barack Obama.

Na vzporednem (seveda neveljavnem) glasovanju povabljencev ameriškega veleposlaništva v Sloveniji je Obama dobil kar 75 % glasov, kar se v primerjavi z dobrimi 50 %, ki so mu jih namenili njegovi sodržavljani na “pravih” volitvah, zdi razmeroma veliko.

Glede na to, kar o kandidatih za ameriškega predsednika izvemo v naših medijih, ki pri svojih poročanjih večinoma ne skrivajo simpatij do kandidatov demokratskega porekla, se človek skorajda vpraša, kaj je tem Američanom, da v tako visokih odstotkih podpirajo “bogate konzervativne korporacijske nastavljence” ki jih za vodenje države predlagajo voditelji republikanskega tabora. Tovrstno splošno nerazumevanje notranjepolitičnih razmer v ZDA je lahko le posledica popačene slike, ki smo jo o dejanskih razmerah v ZDA Slovenci deležni.

Ena od najočitnejših javnih zmot je vsiljeno prepričanje, da se ameriška zunanja politika razlikuje glede na to, ali jo vodi demokratski ali republikanski predsednik. Medtem ko so slovenski mediji močno obsojali poseganje Busheve Amerike v strateška razmerja svetovne moči, so pri Obamovih zunanjepolitičnih vojaških avanturah v minulih štirih letih ostali presenetljivo tiho. In to kljub temu, da je ZDA še okrepila svojo navzočnost v Afganistanu, da Guantanamo kljub nekajletni demokratski vladavini še vedno deluje, da ZDA z vojaškimi akcijami še vedno posegajo v suverenost drugih držav in neomajno podpirajo Izrael na bližnjevzhodnem žarišču. Ironično, a drzna protiteroristična akcija, v kateri je Obama enostransko kršil suverenost Pakistana in brez vednosti te države napadel rezidenco Osame Bin Ladna v Abbottābadu, je morda celo odločila te volitve. V prid demokratskega predsednika seveda.

Kako je torej mogoče, da v do ZDA vedno kritičnih slovenskih medijih nismo bili deležni izlivov ogorčenja ob tovrstnih primerih, ki jih v Obamovem prvem mandatu ni manjkalo?!?

Odgovor je jasen vsem, ki malo bolje poznajo razmere v slovenskim medijih. ………

Nadaljevanje: Drugi svet