Zgled naj nam bo predsednik republike

Predsednik Pahor nas vztrajno spodbuja k sodelovanju, medsebojnemu in mednarodnemu povezovanju, zato kritike nekaterih levičarskih politikov težko razumemo. Foto: Vatican News

Bolj ko gledam in poslušam poročila, novice, razprave, komentarje, razne pogovore, debate politikov, poslancev, novinarjev in nekaterih slovenskih intelektualcev na TV, bolj se mi zdi, da številni v tridesetih letih samostojne in demokratične države, svetla izjema je danes gotovo predsednik RS Borut Pahor, še vedno niso spoznali ali pa ne verjamejo, da je Slovenija po letu 1990 komunistični enopartijski (levičarski samoupravni) sistem državnega upravljanja zamenjala z večstrankarskim demokratičnim sistemom odprtih meja in gospodarstva po vzoru zahoda.

Zgled naj na bo predsednik RS Borut Pahor

In zakaj nekateri želijo vedno znova pripovedovati, govoriti in pisati o naši polpretekli zgodovini in vzrokih, zakaj je slovenski narod krvavel? To je skrito v njihovem pojmovanju resnice. To počnejo, čeprav je še vedno kaznivo dejanje prikrivati ali braniti zločine, ne glede na to kdaj in kje so bili storjeni. Nostalgiki po takšni preteklosti bi se morali zgledovati po sedanjem predsedniku države. Namreč, predsednik Pahor nas vztrajno spodbuja k sodelovanju, medsebojnemu in mednarodnemu povezovanju brez sovraštva.

Zato je težko razumeti, zakaj je predsednik Pahor stalna tarča kritik nekaterih levičarskih politikov, celo njegovi strankarski kolegi ga zaradi teh spravnih dejanj stalno kritizirajo. Ni razumljivo tudi to, da so dvignili vik in krik, ko je predsednik vlade Janez Janša tvitnil citat iz svoje enajst let stare študije o vzrokih, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na Balkanu povzročili bratomorno vojno, ki je privedla do genocida nad Bošnjaki v Srebrnici.

Temelj za lastno državo je sprejemanje resnice, ne prikrajanje

Ne pozabimo, da smo v Sloveniji s prehodom iz totalitarnega političnega sistema v demokratični sistem odprli poti do resnice. Prej smo dolga desetletja živeli v ukazanem molku. Zato imamo danes pravico do resnice in do odkritja vsega, s čimer nas je zaznamovala zgodovina, in dolžnost, da to sprejmemo in širimo. V dobrem in slabem.

Težko je razumeti, da nekateri, čeprav imamo svojo državo, ki smo jo oblikovali in postavili na temeljih sodelovanja, ne delitve, še vedno želijo zakriti dejanja komunistične partije, in to celo s poveličevanjem njenih okrvavljenih simbolov in gesel iz tistega časa. Saj simbolizirajo našo neslavno preteklost; pravzaprav preteklo ravnanje tedanje politike s tistimi, ki se z njo niso strinjali.

A žal so v Sloveniji še žive tovrstne politične sile z močno podporo iz ozadja, ki prikrivajo in prikrajajo resnico o slovenskem razkolu, katerega vzrok je v povojnem genocidu. Politiki bi morali namesto nasprotovanja in sovraštva slediti zgledu predsednika naše države, ki kot oče naroda zna in zmore prek političnih in drugih razlik stopiti do vsakogar, ne glede na njegovo preteklost in nazor.

Potomci nas bodo krivili, če si ne bomo prizadevali za zmago resnice

Ne dovolimo, da naj bi bili naši potomci še desetletja prisiljeni »poslušati krike« žrtev iz globin slovenskih brezen in rudniških jaškov. Žrtve, katerih kosti je prerasel mah, ne sovražijo. Brez sovraštva do povzročiteljev lastne smrti želijo le pieteten pokop na domačem pokopališču?

Vedeti moramo, da je bil to čas v nekem krutem vrenju, ki nam ni niti nam ne bi smel biti v ponos. In zanj nismo krivi. Krivili pa nas bodo zanamci, če bomo o narodovi polpretekli zgodovini namesto resnice še naprej govorili zgolj in samo o junaštvu tistega časa.

Zato priporočam vsem, ki tega nočejo razumeti, da si preberejo knjigo dr. Jožeta Možine Slovenski razkol. Knjiga strokovno in poglobljeno iz dokumentarnega gradiva bralcu razodene zgodovinski čas razkola slovenskega naroda, ki ga ne bi smeli opevati, pač pa vzeti v zakup, saj je to naša neslavna preteklost. Brez olepševanja. Danes imamo svojo državo z novo politično ureditvijo, na katero smo in moramo biti ponosni.

Celovita resnica človeka naredi bolj razumevajočega

Po branju knjige Slovenski razkol ni treba biti sovražen ne do ene ne do druge strani. Človek postane le bolj razumevajoč. Vsi krvavi in neslavni dogodki so se zgodili v času, ko so komunisti za prevzem oblasti izvedli revolucijo in po njej genocid nad lastnim narodom. Zato si ne dovolimo, da bi nas danes ali v prihodnje, ko moramo ohranjati težko pridobljene demokratične vrednote, katera koli demokratično izvoljena politična stranka pahnila na ulice slovenskih mest. In to samo zato, da bi znova prevzela oblast, ki jo je v strahu pred prihajajočo virusno pandemijo zapustila.

Protesti brez dovoljenj so nedopustna in zbujajo skrb

In prav to se dogaja danes, ko nas ob petkih na ulicah nekaterih slovenskih mest protestniki znova delijo na rdeče in črne, leve in desne, kdo je za Janeza Janša in kdo je za »Smrt janšizmu«. Taka ulična početja so nedopustna in zbujajo skrb.

Organizatorji v ilegali na nelegalnih (neprijavljenih), a legitimnih protestnih shodih javno pozivajo k ubijanju in sramotenju vseh nas, ki se ne strinjamo z njimi, in nas pehajo v neke druge čase. Zanimivo je, da to počnejo nemoteno, čeprav brez dovoljenja za javne shode. Posebno skrb zbuja dejstvo, da njihovim sovražnim geslom javna TV Slovenija in komercialna POP TV ter tiskani mediji posvečajo neverjetno pozornost. Kot državljan se smem vprašati, zakaj ima slovenska država policijo in javne tožilce ter druge organe, ki so plačani za to, da v državi skrbijo za red in spoštovanje zakonov za vse in vsakogar? In zakaj je le protestnikom dovoljeno vse?

Mediji podpirajo proteste: ne vedo, kaj delajo

To se sprašujem zato, ker imajo protesti zadnje tedne veliko podporo vseh medijev, ki še vedno tiščijo glavo v pesek in kažejo na sovražnika, ki to ni. Ne motijo jih pa transparenti niti »kriki«, s katerimi ubijajo sedanjo vlado in vse politike ter s tem tudi nas državljane in državljanke, ker se z njihovimi sovražnimi protesti ne strinjamo. Posebno skrbi, da se »kolesarskih protestov« udeležujejo tudi ljudje z visoko izobrazbo in upokojenci z visokimi pokojninami. Ali nismo ljudje tudi tisti, ki se s skritim organizatorjem Jašo Jenullom ne strinjamo. Zato so napisi na njihovih transparentih v nasprotju z njihovim početjem. Svoboda je, ko človek spozna resnico, da je zgolj človek.