Mesec marec v znamenju žensk

Pri nas praznujemo materinski dan 25. marca in običajno sovpada z dnevom Marijinega oznanenja. Za kristjane je to pomemben dogodek, saj je po krščanskem izročilu na ta dan nadangel Gabriel sporočil Mariji, da bo spočela Božjega Sina po Svetem Duhu. Foto: P. Lavre

Marec pa je tudi mesec, ki je v veliki meri posvečen ženskam in materam, saj sta jim v tem mesecu namenjena dva praznika: dan žena in materinski dan.

Meseca marca se prične prebujati narava. Z zelenjem nas prične krasiti pomlad in sonce nam pošilja vse močnejše žarke. Pomladansko razpoloženje nas navda z optimizmom in vedno daljši dnevi nas zvabijo iz domov, kjer smo se greli »ob peči«. Po starem ljudskem reku se marca, na Gregorjevo, ptički ženijo. Za mesec marec se je uveljavilo slovensko ime sušec, ki opozarja na čas, ko se zemlja toliko osuši, da jo je že mogoče obdelovati.

8. marec dan žena

Mednarodni dan žena ali Dan žena kot ga imenujemo pri nas, se praznuje 8. marca. Tega dne se namreč med drugim obeležujejo dosežki, ki so jih ženske dosegle na družbenem, političnem in gospodarskem področju. Prvič je dan žena uradno obeležen 28. februarja 1909 v ZDA na osnovi deklaracije, ki jo je sprejela Socialistična stranska Amerike. Sama ideja o mednarodnem dnevu, ki bi bil posvečen ženskam sega v čas hitre industrializacije in ekonomske ekspanzije. Zaradi slabih delovnih razmer je prihajalo do protestov.

8. marca 1857 so v New Yorku javno demonstrirale ženske, zaposlene v obutveni in tekstilni industriji. Nezadovoljne so bile z delovnimi pogoji in z mizernimi plačami. Policija je demonstrantke nasilno razgnala. Kljub nasprotovanju delodajalcev in oblasti jih to ni odvrnilo od prizadevanj za izboljšanje njihovega položaja. Dva meseca kasneje so ustanovile sindikat. Protesti so se 8. marca nadaljevali tudi prihodnja leta. Najbolj odmeven je bil leta 1908, ko je 15.000 žensk korakalo skozi New York zahtevajoč krajši delovni čas, boljše plačilo in volilno pravico.

V Sloveniji dan žena še vztraja

Po Oktobrski revoluciji je boljševistična feministka Aleksandra Kolontaj prepričala Lenina, da 8. marec postane državni praznik. 8. marca se obeležuje tudi spomin na požar, ki je prizadel delavke v tovarni Triangle Shirtwaist v New Yorku leta 1911. Umrlo je več kot 140 žensk. Ko se je začela prva svetovna vojna so ženske širom po Evropi v znak protesta izvedle mirovne demonstracije.

Na Zahodu se je Mednarodni dan žena v glavnem prenehal praznovati in to že v 30. letih prejšnjega stoletja. Zahod ga je povezoval s komunizmom in se je raje ozrl na druge dneve. Priložnost za izkazovanje ljubezni in spoštovanja do pripadnic nežnejšega spola se je osredotočil na Materinski dan in na Valentinovo. Dan žena še vedno obeležujemo pri nas, sicer ne kot državni praznik, kot je to na primer v nekaterih državah bivše Sovjetske zveze ali na Kitajskem, ima pa pri nekaterih še vedno velik simbolni ali celo nostalgičen pomen.

Materinski dan

Mame imajo v našem življenju posebno mesto in vlogo. Čustvena zveza z materjo obstaja vse življenje. To niso samo ženske, ki so nam pomagale odrasti, nas vzgajale, šolale in vzdrževale, temveč ženske, ki so nas rodile. Belgijski pesnik, dramatik in esejist Maurice Maeterlinck je dejal, da je ljubezen mater nedvomno najlepša stvar na svetu. Lev Tolstoj opisuje svojo mamo kot neprekosljivo ljubko in ko se je nasmehnila je vse okoli nje kar zasijalo. Ameriška filmska diva Bette Davis je dejala, da ima najodločnejši vpliv na človeka ljubeča in skrbna mati, ker mu vliva občutek pomembnosti.

Materam smo izrazili hvaležnost in pomembnost tudi tako, da smo jim posvetili poseben dan v letu. Na ta dan, če ne živimo več z njimi, jih pokličemo po telefonu, jim pošljemo kakšen telegram ali jih obiščemo z rožicami ali s kakšno sladico. Materinski dan se je pri nas v večji meri pričel obeleževati po razpadu bivšega političnega sistema, čeprav ima praznik že dolgo zgodovino. Praznik posvečen materam se praznuje po vsem svetu, ob različnih dnevih čez vse leto. Na Norveškem na primer drugo nedeljo v februarju, nekatere države so ga združile z 8. marcem, največ držav pa ga praznuje drugo nedeljo v mesecu maju.

Korenine praznika pravzaprav segajo že v antične čase, vendar se začetki tega praznika v glavnem povezujejo z delovanjem ameriške metalke diska in družbene aktivistke Ann Marie Reeves Jarvis in njene hčerke Anne Marie Jarvis. Ann Marie Reeves je leta 1865 organizirala Mothers Day Meeting, kjer so matere lahko izmenjevale svoje zamisli o aktualnih vprašanjih. Njena hči Anne je v mesteci Graftonu 12. maja 1907 v nedeljo, ob drugi obletnici smrti njene mame, organizirala Memorial Mothers Day Meeting. Ameriški predsednik Woodrow Wilson je leta 1914 uradno razglasil Materinski dan kot državni praznik. V Združenih državah Amerike ga praznujejo vsako drugo nedeljo v maju.

Pri nas praznujemo materinski dan 25. marca in običajno sovpada z dnevom Marijinega oznanenja. Za kristjane je to pomemben dogodek. Po krščanskem izročilu je na ta dan nadangel Gabriel sporočil Mariji, da bo spočela Božjega Sina po Svetem Duhu.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.