Ženska duša v politiki danes – namesto razbojniških poženščene duše

Slovenci naj bi bili ponosni in srečni, da pomembne naloge v državi opravljajo ženske. Iz leta v leto, od volitev do volitev, se ženske kvote povečujejo, kar naj bi nas navdajalo z velikim optimizmom. Bogu hvala, daleč za nami je že patriarhalni čas, v katerem je Fran Milčinski napisal humoresko Ženska duša. V njej se je duhovito ponorčeval iz razmišljanj ter ravnanj ženske, ki jim je prisojal enkratnosti in nedoumljivosti ženske duše. Milčinski razmišlja o duši, ki jo danes dojemamo predvsem kot religiozni pojem, zato ta utegne biti moteč za prebujence ter druge naprednjake. Čisto drugače bi se slišalo z uporabljeno tujko: psiha, ženska psiha torej. Naj bo duša ali psiha, oče genialnih Butalcev je aktualen še danes kljub izmišljiji o enakosti spolov (in duš). Da je imel prav, dokazujejo naše funkcionarke, kakor sledi v nadaljevanju sestavka. Vsekakor je zaskrbljujoče, da so humoresko, ki jo je za radio posnel pisateljev sin Ježek leta 1980, predvajali na programu Ars še v oktobru 2022. Tudi to je verjetno povzročilo nepopravljivo škodo v slovenskem medijskem prostoru in razdvajalo narod.

Predsednica Republike

Pa začnimo pri predsednici Republike Slovenije. Ženska duša ji ne da, da ne bi sproti komentirala vseh (ne)pomembnih dogajanj in izražala mnenja o tem, kdo je kaj dobrega opustil in slabega storil. Ženska duša ji tako ni dala, da ne bi še pred umestitvijo na najvišjo funkcijo v državi trobezljala o zgledno urejenem položaju Slovencev na avstrijskem Koroškem. Avtogol še pred začetkom tekme, drugi gol je zabil podmladek avstrijskih svobodnjakov. Menda se njena ženska duša ni počutila najbolje pri prvi državniški nalogi, ki ji jo je namenila sorodna ženska duša Aste Večko v zakonu o RTV. Doletela jo je velika čast, da je žrebala pred kamero in uprizorila obred nečimrnosti. Ženska duša je ateistično-katoliški birmanski botri prišepnila naj v novi svet RTV imenuje evangeličanko, ki bo lahko najbolje zastopala večino verujočih Slovencev. Ženska duša predsednici tudi ni dala, da ne bi zatajila Rusinje, ki ji je odločilno pomagala osvojiti prvo mesto na državnem tekmovanju v bowlingu. Zatajila je prijateljico in sodelavko iz Ruske dače, ki ima ob zanimivi življenjski zgodbi tudi to srečo ali smolo, da je Rusinja.

Predsednica Državnega zbora

Mnogokaj bi se dalo napisati o ženski duši predsednice Državnega zbora. Njena ženska duša prekipeva od navdušenja nad samo seboj. Skoraj ne mine dan, da nas s svojimi ravnanji ne prepričuje, da si sme dovoliti karkoli, da je nad njo le Robert Golob, predsednik vlade in gibanja v preteklost, ter modro nebo. Njena ženska duša je nepomirljiva v materinski skrbi. Da njeni otroci ne bi bili predolgo sami, je na koncert in južino odletela s falconom. Ženska duša, ki je nabita s čustvi, v javnosti pretaka solze zaradi krutega ravnanja s tremi otroki iz razdrte družine, v katerega so vpleteni njeni nekdanji poklicni kolegi in kolegice. Izgleda zelo nenavadno, ampak ženska duša se samouresničuje tudi v boksarskem dvoboju z boksarskim profesionalcem in poslanskim amaterjem. Ženska duša je tankočutna, kadar gre za pravice živali in se ne utegne ukvarjati s pravicami ostarelih državljanov. Namesto doma upokojencev obišče zavetišče za živali. Ženska duša je že po naravi nečimrna, zato se rada fotografira tako z živalmi kot vplivnicami iz nevladnih organizacij. Ženska duša predsednico DZ spodbuja, da krili z rokami in kaže kolena zdaj izpod prekratkih zdaj iz preklanih kril.  Ženska duša ima na skrbi barvno usklajenost s čevlji in ideologijo.

Gospe ministrice

Neverjetno je, kako pomemben vpliv ima ženska duša na delovanje aktualne ministrice za infrastrukturo. Kaj zato, če je bila botra pri nacionalizaciji podrejenih obveznic. Kaj zato, če je bila botra pri prodaji Letališča Jožeta Pučnika in kaj zato, če je bila botra pri uničenju Adrie. In danes po vsem tem sprenevedava ženska duša sanja o ustanavljanju državne letalske družbe. S svojo žensko dušo, nedolžno seveda, je pred kratkim bila ateistična botra kapelice svete Barbare v železniškem predoru iz doline Glinščice proti Divači. Kakopak pred kamerami. Komaj dobro se je znova zleknila v ministrski fotelj, že je dosegla svojo prvo zmago: Podaljšanje roka dokončanja ceste Slovenj Gradec Šentrupert v nedoločljivo svetlo prihodnost. To zmore samo odločna ženska z žensko dušo.

Ženska duša zunanje ministrice tlakuje pot v feministično diplomacijo, ki menda vključuje tudi deklice. Pri svojem delu se ženska duša zunanje ministrice navdihuje pri prvem ter večnem predsedniku republike in je njegova odlična učenka. Veliko govori in malo pove, govori eno, dela pa drugo, sovraži Janšo in se ga boji, ponižuje Pahorja in se ga boji, jezik ima v Ukrajini in srce v Rusiji, slovensko zastavo na obiskih v tujini pogreša manj kot lanski sneg. Njena nekoliko zblojena ženska duša ima težave z zemljepisom, saj išče jedrne evropske države v Aziji in Južni Ameriki. Kaže, da je opravila popravni izpit iz zgodovine, ker se iz judovske vile seli v novo stavbo v Nazorjevi ulici. Pri tem ji bo z iztoženo odškodnino pomagal Janša.

Ženska duša je v osebi ministrice za kulturo je poosebljenje kulturnega marksizma. Kar ni tuje, zaničuje, kar ni ekstremno levo, zatira, spodbuja anarhizem. Uspelo ji je uničiti Muzej osamosvojitve, postavila je vrsto novih bankomatov za samozaposlene. Njena ženska duša ima izostren socialni čut in talent za pozitivno diskriminacijo. Izkazala se je kot odlična zaposlovalka nezaposljivih somišljenic in somišljenikov. Samozaposlenim v kulturi je zvišala bolniška nadomestila. Kje je kakšna pravična duša, ki bi bolniška nadomestila »zrihtala« obrtnikom in kmetom?! Njena novela zakona o RTV je, kot se vse bolj kaže, plod revolucionarne ženske duše, ki ne glede na izgube in brez argumentov dokazuje, da naj bi imela prav.

Ustavne sodnice

Ob odločanju o razvpitem zakonu o RTV se je izkazalo, da imajo sodnice na Ustavnem sodišču kolektivno žensko dušo. V skrbi za nepopravljivo škodo, ki nastaja, ker RTV še vedno ni prav politizirana, so strumno glasovale proti začasnemu zadržanju zakona. Ženske duše se niso vprašale, kakšna in kolikšna naj bi bila škoda, ampak so preprosto verjele, da je nepopravljiva škoda že nastala, še več, da je ta iz dneva v dan večja. Nehote so dokazale, da so ženske duše neprimerno bolj dovzetne za religioznost kot moške, ker se niso poglabljale v dogmo o škodi, ampak so jo preprosto ponotranjile in verujejo vanjo.

Za konec

Ob koncu razmišljanja o ženskah na najvišjih položajih v današnji slovenski politiki lahko ugotovimo, da se je v tri četrt stoletja ženska duša političark močno spremenila in kljub vsem sodobnim inženirjem duš poženščila. Še pomnimo Zdenko, Pepco, Vido, Lidijo in druge revolucionarke, ki so imele izrazite moške, razbojniške duše. Njih danes na nek način pooseblja le še osamljena karikatura anarho-revolucionarne ženske duše, oseba, ki je z asistenco anarhistov in rdečo zvezdo na prsih prilomastila na oder Gallusove dvorane.

1 komentar

  1. Slovenske (leve) vodilne političarke so z zelo redkimi izjemami sramota tako za ženski svet kot tudi za Slovenijo. Lahko seveda ugibamo ali je to samo zato, ker so levuharice ali ima to kaj opraviti tudi s spolom. V vsakem primeru pa so kvote in to kakršnekoli škodljive in še protiustavne za povrhu, saj naj bi po ustavi vsi ljudje, ne glede na spol imeli enake pravice. Na položaje in v službe bi morali biti ljudje izbrani glede na svoje sposobnosti, ne na podlagi spola.

Comments are closed.