Zeleni prehod med alkimijo in perpetuum mobile

Sodobni človek s posmehom in pomilovanjem gleda na davne prednike, ki so se ukvarjali ali z alkimijo ali poskušali izumiti stroj, imenovan perpetum mobile. Alkimisti so si v svojem času na vso moč prizadevali ustvariti kamen modrosti in pridobivati zlato s taljenjem ter mešanjem kovin in žvepla. Ni jim uspelo. Razvoj kemijske znanosti je alkimiste pahnil v zgodovino. Tudi gradnja najrazličnejših zamotanih strojev, ki naj bi delovali brez dodajanja energije, je doživela neuspeh; perpetuum mobile ni mogoč, nas uči fizika.

Obe skupini nekdanjih »znanstvenikov – naravoslovcev« nista bili škodljivi, saj nista kvarno vplivali na družbo in naravno okolje. Slednjega pa za zeleni prehod, s katerim je obsedena zlasti Evropa, ne moremo trditi. Zeleni prehod in brezogljična družba sta mešanica alkimije in prepetuuma mobile ter lova na čarovnice v enaindvajsetem stoletju. Dandanašnji, v katerem prisegamo na znanost in odrivamo vero iz javnosti ali se celo norčujemo iz vere v Stvarnika, smo postali pristaši čudne nove religije, ki jo nezadržno širi sprega ideologije in kapitala. Paradoks: Ob priseganju na razum in znanost tonemo v suženjstvo racionalizma po prosti izbiri. 

Politiki in z njimi večina lahkomiselnega prebivalstva se precenjujejo in verjamejo krivi veri, da bomo Zemljo spametovali in ustavili njene tisočletne cikle vroče-hladnih sprememb. Ne pozabimo, da je bila severna Afrika žitnica rimskega cesarstva in da na severu Sahare še danes lahko opazujemo vadije, suhe rečne struge, po katerih so divjale reke. Le kaj so počeli ekološko neosveščeni Zemljani pred tisočletji, da je prišlo ali pa da ne bi prišlo do teh sprememb? Nič. Samo opazovali so svet okrog sebe, se prilagodili in se zavedali, da so narava ali pa bog(ovi) močnejši od njih.

Električna energija iz obnovljivih virov 

Ni daleč dan, ko nam bosta v Evropi sonce in veter gnala skoraj vse stroje, naprave in vozila. Končno bomo živeli v Indiji Koromandiji. Prelepo se sliši, da bi bilo to res. Trezni strokovnjaki za energetiko svarijo politične vrače, da se njihovi računi ne bodi izšli. Tudi družboslovci in ekonomisti bi morali povzdigniti glas, da si Evropa z novo religijo povzroča nepopravljive posledice na geostrateškem in gospodarskem področju. Evropa si žaga vejo, na kateri sedi, svet jo prehiteva po levi in desni. 

Neizpodbitno dejstvo je, da sta za evropsko nazadovanje najbolj zaslužni Nemki Angela in Ursula. Ob največji politični moči nosita tudi največjo odgovornost. Prvi korak v zablodo: preganjanje jedrske energije in čudežna rešitev z ruskim plinom. Drugi korak: namesto plina sonce in veter. Tretji (rezervni) korak: termoelektrarne na premog, da ne bi zeblo evropskih pomehkužencev. Tako to gre v berlinsko-bruseljskem peskovniku.

Evropska energetska politika, ubrana na lajno o zelenem prehodu, je Kitajcem padla kot zrela hruška. Ti niso držali križem svojih rok. Ekonomsko so kolonizirali pol Afrike in si s tem zagotovili strateške surovine. Doma odpirajo nove termoelektrarne na premog za zadovoljevanje vse večjih potreb po električni energiji. Tako rekoč dnevno odpirajo tovarne solarnih panelov in avtomobilov na električni pogon. Kljub transportu z ladjami, ki pokurijo na tisoče ton nafte, Kitajci na evropskem trgu dosegajo cene, s katerimi uničujejo evropske proizvajalce. 

Blišč in beda sončnih elektrarn

Številni Slovenci so si dali postaviti majhne sončne elektrarne, misleč, da bodo samooskrbni z energijo in še celo kaj zaslužili s presežki. Vse več jih je, ki razočarani ugotavljajo, da jim elektro distributerji pošiljajo mastne položnice. Lepo se godi le investitorjem v velike sončne elektrarne, vključno s predsednikom vlade Golobom. Zdi se, da imamo državo za to, da pomaga premožnim in iznajdljivim. Najprej so tu subvencije za izgradnjo sončnih elektrarn, verjetno pa bo kmalu sprejet tudi zakon o razgradnji iztrošenih panelov na državne stroške. Ker vsemogočna vlada ne more z odloki prepovedati noči in oblakov na našem nebu, nikakor ne bomo mogli shajati brez osovraženi energetskih virov.

Pred našimi očmi se spreminja izgled slovenskih naselij. Oglasnim plankam so se pridružili solarni paneli. Slovenci slovimo po rastočih, nikdar dokončani hišah, saj neprestano nekaj prezidavamo in dozidavamo. Perečo okoljsko-arhitekturno vprašanje je dodatno zaostrilo nameščanje sončnih panelov na strehe, kakopak po sračje. Lične hiše, kar jih vendarle premoremo, so v nekaj mesecih postale spački. Elektrarne na strehah izgledajo kot premajhen, preluknjan in pomečkan klobuk na glavi elegantno oblečenega človeka. 

Zakon omogoča umeščanje sončnih elektrarn na najrazličnejša zemljišča. Lov na zemljišča za elektrarne je odprt, okoljevarstveniki in kmetje zaostajajo vsaj dva kroga v tekmi z navezo kapitala in politike. Omenimo le tri projekte. Pri Brežicah so s prvo elektrarno pokrili že šest hektarov zemljišč in v načrtu imajo že drugo. Med Rižano in Dekani bo elektrarna kot streha na 9,3 ha deponije, rani, ki je nastala ob gradnji primorske avtoceste. V soseščini načrtujejo še dve elektrarni. Res vzorna sanacija okolja! Osteklenili bodo tudi 1,7 ha brega pod cerkvijo v Svibnem.   

Igre brez meja s CO2 v številkah

Podnebni fanatiki so iznajdljive podjetnike spodbudili k ustvarjanju perpetuuma mobile, ki seveda to ni. Iznašli so energetske naprave za zajemanje CO2 iz ozračja in pretvarjanje plina v trdno agregatno stanje. Za »ulov« 1 tone CO2 naprava porabi 2MWh energije. Za primerjavo navedimo podatek, da termoelektrarna pri proizvodnji 1 MWh energije izpusti v ozračje 1 tono CO2. Razmerje 2:1! Omembe vredna količina izločanja CO2 iz ozračja je utopija, kajti le kako naj bi polovili ogromne izpuste CO2 iz termoelektrarn pa od ladijskega in letalskega prometa pa od požigov v Amazoniji in požarov ruske tajge pa ukrajinske fronte itd. Morda zaenkrat lahko zajamemo le količino izpustov iz zasebnih letal, s katerimi se lažni zemljebrižniki vozijo na podnebne konference.

Biznisiranje z emisijskimi kuponi CO2 je kronski dokaz za zablode zelenega prehoda. Najuspešnejše slovensko podjetje je Belektron d. o. o. Ukvarja se s preprodajo megle, oprostite, emisijskih kuponov in dosega preko 3 milijarde evrov prihodkov od prodaje ter ima dodano vrednost na zaposlenega 3,5 milijona evrov letno! Prodaja odpustkov v 16. stoletju je bila v primerjavi z njim mačji kašelj.

Sklepna misel

Filozofi iz različnih časov in kultur so si edini v prepričanju in učenju, da je zmernost ena od najpomembnejših vrlin. Le samoomejevanje je prava pot tudi za sodobnega človeka in Zemljo. Vse drugo je prej ko ne le lov na čarovnice. Spopadimo se s kulturo odmetavanja in opustimo kult zelenega prehoda!1 komentar

  1. Članek zadeva žebljico na glavico. Človek ne more verjeti, da je v 21. stoletju toliko ljudi tako neumnih, da verjamejo neki psevdo religiji, katere (ne)veljavnost lahko preveri vsakdo. Če že v pravi religiji ni možno preveriti obstoja Boga, pa je možno hitro in lahko ugotoviti zlaganost in neveljavnost zelene religije.
    Še najlažje človek “razume” politike. Ti so ali korumpirani, da podpirajo in forsirajo nesmisle ali pa se bojijo javne obsodbe, če bodo nasprotovali zelenim neumnostim.
    Evropa si dobesedno žaga vejo, na kateri sedi. Pa je še dobrih 100 let nazaj to bila najmočnejša celina. Očitno je dve svetovni vojni, ki sta se tu skuhali, nista spravili k pameti, že v tretje rine v pogubo.

Comments are closed.