Zbor za republiko: Kdo bo odgovarjal za pranje denarja iz Irana?

Slovenska kritična javnost, ki je sicer že navajena zakulisnega izčrpavanja Nove Ljubljanske Banke in drugih sumljivih poslov odgovornih, je v zadnjem času pretresena ob informaciji, da je NLB v letih 2009 do 2010 oprala skoraj milijardo dolarjev umazanega denarja iz Irana, ki je bil v tem času pod mednarodnim embargom. Imena takratnih predsednikov in članov nadzornih svetov in uprav NLB so znana. Znana so tudi imena takratnega guvernerja Banke Slovenije, ministra za finance, predsednika vlade, ministrice za notranje zadeve, generalnega direktorja slovenske policije, direktorja kriminalistične službe, itd.

Vsi ti so bili očitno pravočasno seznanjeni s čudnim izvorom tako velikih denarnih sredstev in čudnih naslovov, katerim je NLB nakazovala ta sredstva, pa vendar je vodstvo NLB iranskega »poslovneža« celo oprostilo plačila prilivne provizije in mu omogočilo celo uporabo osebne spletne banke (Proklik). Na črnem finančnem trgu so provizije za tako pranje umazanega denarja zelo visoke. Ni pa znano, pri kom naj bi to provizije končale.

Glede na to, da gre za celo vrsto bančnikov, politikov, kriminalistov, itd., ki so vedeli za vse to in pri tem molče soglašali ali celo aktivno sodelovali, šele pod pritiskom vse očitnejših informacij iz tujine pa z dejavnostjo prekinili, in še to s čim večjo zakasnitvijo, menimo, da gre za utemeljen sum organiziranega kriminala velikih razsežnosti.

Zato javno sprašujemo:
— generalnega državnega tožilca, Draga Šketa
— direktorja urada za preprečevanje pranja denarja, Darka Muženiča,
— generalnega direktorja slovenske policije, Marjana Fanka,

in odgovorne njim nadrejene:
– ministra za pravosodje, Gorana Klemenčiča,
– ministrico za finance, Matejo Vraničar Erman,
– ministrico za notranje zadeve, Vesno Györkös Žnidar, in
– predsednika vlade, dr. Mira Cerarja:

Kaj ste, oziroma kaj boste storili, da se ta utemeljeni sum organiziranega kriminala razišče, kriminal pa preganja po uradni dolžnosti?

Predsednika uprave NLB, Blaža Brodnjaka, pa sprašujemo:

Ali ste po razkritju pranja denarja odredili kakšen nadzor in ugotavljanje odgovornosti znotraj banke?

Ljubljana, 23. junij, 2017

France Cukjati
predsednik ZzR