Leva opcija ni sposobna prepoznati znamenj časa

Žal sem se motil. Poker, ki ga določeni voditelji igrajo ter se igrajo z usodo Evrope in novim družbenim redom, ki naj bi bil vzpostavljen, ni bil blef. Do konca sem verjel, da Rusija s podporo Kitajske igra igro visokih zneskov in da je v ozadju le izboljšanje pozicij pri nadaljnjih pogajanjih. Žal se je Rusija kljub vsej svoji številnosti pokazala kot majhen narod, ki nekatere svoje pretekle travme, ki jih je skozi zgodovino doživela, prenaša na sedanje rodove, ki z zgodovino nimajo nič. Kazanje mišic, rožljanje z orožjem, številne žrtve, škoda, ki se je ne da opisati niti izmeriti, bo pustilo globoke posledice za oba slovanska naroda.

Ukrajinci so veliko trpeli v preteklosti in trpijo zdaj, a zdaj jih vsaj Evropska zveza enotno podpira

Če je Stalin že v 30. letih prejšnjega stoletja z gladomorom pomoril več milijonov Ukrajincev in mu ti tega niso ne pozabili ne oprostili, potem sedanja Putinova odisejada ni obsojena na nič drugega, kot da poglobi že tako globok prepad med obema nekoč bratskima narodoma, ki sta bila prisiljena živeti v tvorbi, imenovana Sovjetska zveza. Kaj ima od tega človek, ki si je s svojim norim dejanjem praktično zaprl vsa vrata v Evropi, ne bomo nikoli vedeli.
Verjetno se je sedaj še jasneje pokazalo, zakaj je bil Zahod v preteklosti, ko je postavljal vojaške baze Nata, nezaupljiv do Sovjetske zveze in sedanje Rusije. Ja, zavedam se, da tudi Zahod ni brezmadežen v svojem početju v preteklosti, vendar ko se v sedanjem demokratičnem svetu odločam, kaj, kje in s kom živeti prihodnost v svetu, je odgovor jasen. Velikokrat sem bil v preteklosti razočaran nad odzivom Evropske zveze, ker so v prvi vrsti prevladovali interesi, sedaj pa sem tako vesel, da je v tem ključnem trenutku EZ ostala enotna. In če ne bi bilo Slovenije in predsednika njene vlade, bi bil lahko ta odziv tudi to pot mlačen, če narodi, ki so bili pod železno zaveso, ne bi odigrali ključne vloge pri bolj odločni drži Bruslja.

Leva opcija v Sloveniji še vedno ni sposobna prepoznati znamenj časa: ne obsodi ruske agresije na Ukrajino

Odziv slovenske politike boli. Boli, ker tudi ob tako surovem, enostranskem, žrtev polnim dejanju ni sposobna enotno obsoditi Rusije. Na dan prihajajo teoretiki zarot, ki problematizirajo, ali je je bil Janez Janša res v Kijevu; ali je bil njegov obisk skupaj s poljskim in češkim predsednikom smotrn; govori se celo, da je šlo za solo akcijo znotraj EZ. Mogoče deloma razumem levo opcijo, ki v večini ni doživela trenutkov ustanovitve slovenske države in ne ve, kako sami smo bili, ko so nam vse velike sile obračale hrbet, ker niso verjele v nas. Tu jih razumem, saj so bili nekateri takrat mnenja, da samostojna Slovenijo ni sprejemljiva opcija.
Leva opcija še vedno ne zna prepoznati zgodovinskih trenutkov. Tudi ob agresiji nad ubogim ukrajinskim narodom, katerim je bil v preteklosti že vzet Krim, so zamudile odločno obsodbo ruskega predsednika, ker se v večini vse po vrsti bojijo prihodnosti in zamerljivosti. Tako ostajajo majhne v duhu in zame so preteklost. Četudi bom v tej naši državi moral sobivati z politiki leve opcije, pa me je kdaj sram, da je tako agresivna, saj ruši vse, kar je bilo dobrega narejenega za prebroditev zdravstvene krize.

Bog nam je podaril svobodno voljo in lahko se odločimo za kaj težkega, da so potem prazniki lepši

Še nekaj dni je do največjega krščanskega praznika velike noči. Vsako leto si v postu zadam stvari, za katere vem, da so težko uresničljive. Letos mi bo zopet uspelo doseči cilj, kar mi je všeč. Mogoče bi, glede na leta in izkušnje, lahko storil več, to me preganja in muči. Vem pa, da me bo minilo. Vesel sem, ko vidim že narejene butare, ko imava z ženo že narejen načrt, kako in kaj v velikem tednu. Če bi lahko, bi vsako leto vzel dopust v tem času, ker je tako bogat in ker se toliko dogaja. Nikoli me velika noč ne pusti praznega, temveč me vsako leto drugače nagovori. Letos še posebej, ko je toliko trpljenja v svetu in se vedno znova sprašujemo: Zakaj, Bog? Zakaj določene stvari dopuščaš? Kje je sedaj tvoja moč, saj lahko posežeš in ustaviš norijo in norce?
Pa vendar nam je Bog podaril svobodno voljo. Sleherni dan se moramo odločiti, kako in kaj. In tako kot se odločamo, tako bomo – ravno zaradi svobodne volje – morali odgovarjati za svoja dejanja. Čudoviti so prazniki skozi otroške oči, ko vse, kar skupaj počnemo sedaj, srkajo, delajo, o vsem sprašujejo. In kot starš upaš, da bodo znali to naše bogato krščansko izročilo peljati naprej. Da ne bodo ob prvem križu klecnili in odtavali po svoje. Kot vsak dan: moliti je treba, pa se vse izide.

Dragi bralci Časnika, uredništvo, sodelavci! Želim vam blagoslovljeno in doživeto Veliko noč. Naj Vas vstali Kristus navdihuje skozi praznike ter naj Vas ob polni mizi, ob družini in prijateljih spomni, da to, kar imate okoli mize, največ šteje.