Zakaj sem proti Trumpu

trump2
Foto: Twitter.

Kot prepričan desničar in ljubitelj ZDA ponavadi vedno »navijam« za republikance. Še posebej sedaj bi se mi zdelo nujno, že zaradi politične higiene, da bi se prekinilo 8-letno predsednikovanje demokratov in bi bil spret izvoljen republikanec. Pa vendar upam, da tokrat Američani ne bodo izvolili Trumpa, saj po mojem mnenju predstavlja čisto nasprotje resnega konservativnega (v najplemenitejšem pomenu besede) desnega politika, ki naj bi vodil eno od svetovnih velesil!

Trump se mi že od samega začetka namreč zdi čisto nasprotje: nastopaški, važen, impulziven, klovnovski, politično neizkušen, rasističen, nespoštljiv, nepremišljen, žaljiv, grozeč, ego-centričen (»samo Amerika, drugo nas ne briga!«). V bistvu kar ne morem verjeti, da je lahko premagal toliko veliko boljših kandidatov svoje (?) lastne stranke in si to lahko razlagam le kot posledico globalnega trenda vzpona populizma in demagogije (zaradi varnostnih problemov).

Tako kot številni dolgoletni člani GOP (člani Republikanske stranke) sem tudi jaz razočaran, da se bo ta stranka onemogočila vsaj za 4 leta, ker jo je Trump dejansko »ugrabil« za svoje lastne interese. Predvidevam, da bodo zaradi tega spet zmagali demokrati, » s katerimkoli že kandidatom«… celo s tako neizrazito, kot je Hillary Clinton. Če pa bi Trump po kakšnem čudežu le zmagal (za kar sem prepričan, da ne bo), bi bilo še slabše – njegovo 4-letno predsedovanje bi osramotilo in onemogočilo GOP za desetletja naprej!

Predvsem bi Trump kot predsednik dosegel ravno nasprotno, kot obljublja z geslom “Make America Great Again”), saj so njegova mednarodno-politična izhodišča naravnost grozljiva! Proti Mehiki bi zgradil pravi kitajski zid, plačali pa naj bi ga v celoti Mehičani?!?! S trgovinskim izolacionizmom (NAFTA) bi povzročil miljardno škodo lastni državi. Obljublja sicer, da bi zboljšal odnose s Kitajsko in drugimi velikani, vendar pod njegovimi hegemonističnimi pogoji, kar je seveda račun brez krčmarja.

Velika obojestranska naklonjenost sicer poteka med Trumpom in Putinom (ta mu je celo pomagal pridobiti dokumente, ki naj bi diskreditirali demokrate), vendar bi to bolj koristilo Rusom, da se znebijo odgovornosti in sankcij zaradi Ukrajine (Trump: »Prebivalci Krima so pač bolj za Rusijo«!!). Jasno je, da bi to zelo oslabilo tudi verodostojnost EU.

Največjo nevarnost pa lahko Trump kot predsednik povzroči NATO, ki že poldrugo desetletje velja za varuha zahodne civilizacije in varnosti. V veliko veselje predvsem Putina je namreč škodo naredil že s svojimi (ne)premišljenimi (?) predvolilnimi izjavami. Bistvo NATO je namreč v jasni zavezi, da bodo vse članice z(a)veze branile katerokoli članico, ki bi bila napadena – brepogojno! Trump pa je takšno načelo popolnoma izničil z na videz nedolžnim dodatkom, da bi ZDA branile druge članice le, če bi te izpolnjevale vse svoje obveznosti! Seveda pa bi bil on tisti, ki bi sproti presodil, če je izpolnjevanje zadovoljivo… Z drugimi besedami: morda, morda pa tudi ne! Kot popoln začetnik v politiki pač ne ve, da bi se morale materialne, finančne itd. obveznosti članic NATO urejati samo v miru, ne pa tudi ob morebitnem vojaškem napadu nanje. Tedaj mora biti pomoč vseh drugih brezpogojna! Ali pa NATO sploh ne potrebujemo…

Lahko se čudimo tistim slovenskim politikom, ki vehementno podpirajo Trumpa, ob njegovem tako mačehovskem odnosu – tudi do Slovenije, ki je seveda daleč od tega, da bi zadovoljivo izpolnjevala obveznosti do NATO.

Kot olajševalno okoliščino tistim slovenskim desničarjem, ki se navdušujejo nad Trumpom, lahko seveda priznamo, da bi v primeru njegove zmage prva dama ZDA postala Slovenka. Promocija Slovenije? No, ja… kakršnakoli že… kot smo že videli na konvenciji …

Ampak tale je pa le prehuda: »The end of the Republic?«

trump