Za soglasje o ureditvi prikritih morišč in grobišč

Foto: Jože Dežman.
Foto: Jože Dežman.

Spoštovana g. Tomažič in g. Cukjati,

dovolita mi, da se pridružim vajinemu klepetu.

G. Tomažič predlaga dogovorno usklajevanje na desnici. Naj dodam, da so nekatere vprašanja, ki zahtevajo kar usklajevanje celotne slovenske družbe.

Ob sedemdesetletnici najhujšega bratomornega zločina in tudi sedemdesetletnici najhujšega pobijanja neoboroženih ljudi v mirnem času v slovenski in hrvaški in srbski … zgodovini na slovenskih tleh je priložnost, da nadaljujemo z izredno pomembno tranzicijsko razpravo. Ali lahko na podlagi predloga zakona o raziskavi, urejanju in prekopu prikritih morišč in grobišč le dosežemo neko soglasje v slovenski družbi?

Prvo izhodišče je, da je v času prve vlade Janeza Janše Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč uspela vzpostaviti sistem, ki ga skuša sedanji predlog NSi uzakoniti.

Po odkritju morišča in grobišča v rovu sv. Barbare v Hudi jami je sistem zaradi oblastne blokade razpadel.

Na povezavi prilagam program, ki ga je na podlagi dela predvsem Mitje Ferenca in Pavla Jamnika (s policisti) pripravil Marko Štrovs. To je dokaz, da bi lahko – po Hudi jami že vzpostavljen sistem – deloval. Bil pa je politično uničen, Marko Štrovs odpuščen. Mitji Ferencu so odvzeli topografijo, Pavel Jamnik je bil degradiran, jaz pa sem bil odstranjen iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Minister Svetlik je ob koncu svojega vladanja razpustil še Službo za vojna grobišča.

Gre za namensko politično diverzijo sistema, ki je bil vzpostavljen do odkritja v rovu sv. Barbare v Hudi jami 3. marca 2009. Torej je edina možnost, da se ga zaščiti ali z obstoječim predlogom NSi ali pa z novim zakonom.

Na povezavi prilagam tudi pobudo, ki sem jo v imenu Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč vložil na urad Varuhinje človekovih pravic. Upam, da se bodo tam to pot v nasprotju s predhodniki/icami odzvali.

Torej imata tako SDS kot NSi z vsemi drugimi, ki želijo razbremeniti Slovenijo zločinske dediščine titoizma, več kot dovolj možnosti za ustvarjalno sodelovanje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.