Z Mladino pogumno nazaj v “svetlo” preteklost

Antijanšizem je v Sloveniji pridobil domovinsko pravico.

Če sledimo reviji Mladina in interesom opozicije, se lahko po volitvah znajdemo tam, kjer smo že bili, torej v svetli preteklosti, kot nam jo opisujejo jugonostalgiki in Titovi častilci, torej v časih, ko smo se s tremi kavbojkami na riti ter s kavo in pralnim praškom v stoenkah švercali iz Trsta, Borovelj ali Trbiža.

Zamisel za ta sestavek sem našel kar na naslovnici tednika Mladine št. 13 z dne 1. aprila 2022. Bržkone bodo v uredništvu takoj našli izgovor, da gre za prvoaprilsko potegavščino, če pa to ne, pa da gre za nesrečno številko izdaje, torej za trinajsti letošnji izvod. Skratka ali zdolga, naslovnica prinaša velik rdeč napis Očistimo avtokracijo ter podnaslov na posodi čistilnega razpršila Sredstvo za odstranjevanje posledic janšizma. Povsem spodaj potem piše še: Inštitut 8. marec je predlagal zakon, s katerim želi civilna družba odpraviti anomalije, ki jih je uvedla Janševa vlada. Ves tisk je kajpak natisnjen v krvavo rdeči barvi.

Mladina bi avtokracijo očistila janšizma, tako da bi zasijala v prvotni luči

Pomenljiv je predvsem naslov Očistimo avtokracijo in manjši podnaslov posledic janšizma. Ker če se lotiš čiščenja avta, stanovanja ali ceste – za primer – ti to ostane čistejše in bi potemtakem dobili očiščeno avtokracijo. Naj si kot bralec Mladine mislim, da bomo po odstranitvi janšižma, ki ga predstavlja Slovenska demokratska stranka, dobili čistejšo obliko avtokracije ali kar prvotno vsebino avtokracije, ker ne gre za površinsko čiščenje. Da se bomo torej poslovili od demokracije, ki resda v Sloveniji poskuša zlesti iz vrtca v malo šolo, a je bila vendar s to vlado na dobri poti, ker so tisti kolesarski protesti – tudi kolo vidimo na naslovnici – daleč od katerekoli oblike demokracije.

Inštitut 8. marec bi med vsem drugim – kot kompletna sedanja opozicija ter pretežni del novih strank in list – zagotavljal vladavino prava, kot je bila do nastopa te vlade pred dvema letoma. Da bi se torej pravosodje še naprej izogibalo gospodarskega kriminala kot hudič križa, imelo bi pa posluh za pravice balkanskih bojevnikov in Zokijev vseh vrst in pasem.

Če torej sledimo omenjeni Mladinini naslovnici in interesom opozicije, se lahko po volitvah znajdemo tam, kjer smo že bili, torej v svetli preteklosti, kot nam jo opisujejo jugonostalgiki in Titovi častilci, torej v časih, ko smo se s tremi kavbojkami na riti ter s kavo in pralnim praškom v stoenkah švercali iz Trsta, Borovelj ali Trbiža. Zato naj velja geslo: Pogumno z Mladino naprej v nazaj in v svetlo preteklost. Sploh ni res, da nam slabše, kot nam je zdaj, ne more biti. Berite torej reakcionarno Mladino!