Vsi Pahorjevi županski kandidati

‘Strukturni problem’ strukturnih reform.

Skoraj natančno četrtina poslancev največje vladne stranke so župani/nje. Sedem od 29; vodja socialdemokratske poslanske skupine Bojan Kontič pa je podžupan (Velenja). Razen enega sedanjega se bodo vsi socialdemokratski župani letos potegovali za nov mandat, poleg njih pa še Kontič ter poslanki Andreja Rihter in Julijana Bizjak Mlakar. Skupno je po doslej znanih podatkih med županskimi kandidati 29 državnozborskih predstavnikov ljudstva, devet iz stranke premiera Boruta Pahorja. Tistega, ki je še junija letos dejal, da so poslanski župani oziroma županski poslanci ‘strukturni problem‘.

Pahorjeva stranka se po novem zavzema, da bi bila nezdružljivost poslanske in županske funkcije uveljavljena z naslednjimi državnozborskimi volitvami (leta 2012). No, uradno, če sem natančen, je bilo rečeno, naj ‘poslanska skupina poskuša uveljaviti, da od parlamentarnih volitev 2012 združljivost ni več mogoča’. Hm, če naj ta sklep razumem kot ‘poskus uveljavitve’ z volitvami leta 2012, potem bo o nezdružljivosti (najbrž noveli zakona o integriteti) odločala sedanja poslanska skupina socialdemokratov. V njej pa zna biti devet županov. Pravega razloga, zakaj bi si ti prepovedali kandidirati za nov poslanski mandat ali se čez dve leti odpovedali županskemu, za katerega zdaj kandidirajo, ne vidim.

Treba pa je priznati, da si Pahorjeva stranka že dolgo prizadeva za ločitev poslanske in županske funkcije. Pravzaprav so že ves čas večinsko za nezdružljivost. ‘Večinsko mnenje v poslanski skupini SD je, da podpremo spremembe zakona, ki bodo pripeljale do tega, da bomo imeli nezdružljivost funkcije opravljanja poslanske in vseh ostalih funkcij v organih lokalnih skupnosti,” je, denimo, lani novembra dejal podžupan in županski kandidat Kontič. ‘Znotraj poslanske skupine so različni pogledi na rešitev tega vprašanja in nekaj poslank in poslancev teh predlaganih sprememb ne podpira.’ In jih tudi niso podprli, v skladu z ustavno pravico, da glasujejo po svoji vesti.

Zgodbo o ’strukturnem problemu’ združljivosti poslanske in županske funkcije je zgodba o strukturnih reformah, ki jih neutrudno napoveduje predsednik vlade. Denimo o pokojninski reformi; četudi Desus dobi tisti svoj obrazec usklajevanja pokojnin in jo bo podprl, bo imela še vedno mogočne nasprotnike – v največji vladni stranki (če ostanem zgolj pri koalicijskih strankah). Smo že videli pri, recimo, neštetokrat predelovanih krovnih zdravstvenih zakonih. Pa pri vrsti drugih ‘zamisli’, od katerih nekatere zaradi upora poslanske skupine nato niti do parlamenta niso prišle.

Zaradi želje po zmagi na lokalnih volitvah vlada ne bo popuščala in bo v jesenskem času nadaljevala z začetimi reformami, je socialdemokratom na shodu v Opatjem selu zagotovil Pahor. Pred poslanci je zdaj kar nekaj zakonov, ki niso bili usklajeni v socialnem dialogu. Pred poslanci, od katerih jih 29 – od tega devet socialdemokratskih – kandidira za župane. Pričakovati, da bodo ti poslanci uspeli držati vsaksebi obči in posamični interes, je naivno. Obljubljenim manj kot 100.000 brezposelnim, gospodarski rasti in manjšemu zunanjemu dolgu ob letošnjem božiču navzlic.

Vir: Razgledi.net