Višarski dnevi mladih in 24. romanje treh Slovenij

PREJELI SMO. Letošnji Višarski dnevi mladih bodo potekali od četrtka, 2. do nedelje, 5. avgusta s poudarkom na obisku Koroške.Tako bosta v četrtek zvečer pred Slomškovim domom v Celovcu udeležence sprejela Pavel Zablatnik, vodja Katoliške akcije in Dejan Valentinčič. Sledil bo ogled Celovca in srečanje z novinarjem Vincencem Gotthardom.

V petek je na vrsti obisk Gospe Svete, Plešivca in Vetrinja ter ogled galerije Franceta Goršeta v Svečah in Bilčovs. Vodi: Marija Gruškovnjak. Popoldne sledi vzpon iz Žabnic na Svete Višarje, kjer bo najprej sv. maša z g. Zvonetom Podvinskim s Švedske. Zvečer bo spregovoril udeleženec in gost Jože Rožanec in sicer o slovenski skupnosti v Argentini.

V soboto bo na vrsti predavanje prof. dr. Staneta Grande, predsednika Znanstvenega sveta Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU, ki bo v svojem nagovoru dal poudarek (višarskemu) slovenstvu in dr. Lambertu Ehrlichu, po katerem se imenuje dom na Višarjah (letos mineva 70. let od njegove smrti). Zvečer bo sv. maša in srečanje z duhovnikom msgr. Janezom Pucljem, predsednikom Zveze slovenskih izseljenskih duhovnikov v Evropi.

V nedeljo, 5. avgusta pa se bodo že 24. leto zapored srečale tri Slovenije: matična, zamejska in izseljenska. Ob 10.30 bo predaval prof. dr. Jože Trontelj, predsednik SAZU, z naslovom: Etične vrednote – up za prihodnost. Ob 12.00 bo slovesna sv. maša, ki jo bo skupaj z izseljenskimi duhovniki daroval koprski škof msgr. Metod Pirih. Sledil bo kratek kulturni program na ploščadi za cerkvijo ob 13.00. Pri programu bo sodeloval Cerkveni mešani zbor iz Podbrezij in mlade pesnice z avstrijske Koroške Amina Majetić, Verena Gotthard in Kvina Hutterer.

Več: Rafaelova družba