“Vemo, kdo je zmagal”

Na Facebooku sem se poučil, da je zadnje dneve pravi hit majica zelene barve z obvezno rdečo zvezdo in z napisom “Vem, kdo je zmagal”. Ta se seveda dobro vključuje v trenutno intenzivno preigravanje na našem domačem igrišču, za katero je uvodni žvižg dala slavna junijska proslava.

Masten račun

Da bi bila igra za gledalce zanimivejša, je prejšnji konec tedna vsaka stran  priredila svojo odmevno prireditev z lastnimi majici in lastnimi banderi. Kar je lepo in prav, ker tako pač ta hip utripa slovenska družba. Na obeh dogodkih je bila ključna beseda “zmaga”. Podobno kot takrat, ko otroci igrajo monopoli ali se gredo zemljo krast. Tudi tam šteje samo zmaga.

Kar se vsebine napisa tiče, bi – če ne bi bilo tistega nujno potrebnega rdečega vložka – tudi sam mirno oblekel zgoraj omenjeno majico. V Sloveniji mora biti človek že malo slep, če mu ni jasno, kdo je takrat pred davnimi sedmimi desetletji zmagal. Saj so zmagovalci svojo zmago, ki je bila prej kot kaj drugega uspeh v državljanskem spopadu vseh proti vsem, pošteno in dolgo unovčevali. Za osvoboditev, za katero si lepijo zasluge, so Slovenkam in Slovencem izstavili masten račun. Niso se zadovoljili s tem, da imajo vse slovenske pokrajine obilico spominkov na njihovo “bučno” proslavljanje zmage. Ne, vrsto desetletij so slovensko domovino oblikovali povsem po svoji podobi. S svojimi znamenji, s svojimi praporji in s svojimi zgodbami. In ker še niso vsi pomrli, to počno še dandanes. Bolj ali manj uspešno.

Neizbrisen pečat svoje zmage so v vsem tem času vtisnili tudi trenutno tonečemu slovenskemu gospodarstvu. Takšnega, da bo od njega še dolgo bolela glava.

Napačno vprašanje

Zato sem pravzaprav zelo nesrečen, da je ena od postarnih slovenskih avtoritev, ki bo nemara v kakšnem intervjuju že čez štirinajst dni presenetila s povsem  drugačno domislico, na nedeljski prireditvi v Šentjoštu z vso silo odprla povsem napačno vprašanje. Kdo je veliki zmagovalec mitskega spopada na Slovenskem, je namreč vidno skoraj na vsakem koraku.

Drugo – in pravo – vprašanje seveda je, ali ta zmaga epskih razsežnosti dejansko podeljuje popolni odpustek za vse grdobije pred zmago, v času njenega doseganja in po njej. In ali je res primerno, da tedanji zmagovalci svoj obol dobivajo še dandanašnji, v državi, ki si je, ker v njej nenadoma niso bili več edini, čeprav še vedno najglasnejši pripovedovalci zgodb, niti niso preveč želeli. Zato je v veliki meri nastala preprosto mimo njih. Vanjo so potem samo prenesli svoje terjatve do nehvaležnih Slovenk in Slovencev.

Foto: Facebook