Veletok beguncev

Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

“Slovenija se nahaja v težkem položaju, ko več deset tisoč beguncev in migrantov z Vzhoda in iz Afrike dnevno vstopa v našo državo.”

…“Njihovo sprejemanje, nastanitev in prevoz proti Avstriji zahteva izjemne materialne in človeške napore. Zato v imenu Slovenske škofovske konference izrekam hvaležnost in priznanje vsem policistom, vojakom, pripadnikom civilne zaščite in številnim prostovoljcem humanitarnih organizacij za vse njihovo dosedanje delo in zavzetost. Posebno zahvalo izrekam vsem članom Slovenske karitas in župnij, ki v teh dneh požrtvovalno sprejemajo begunce in skrbijo, da je njihov odhod proti končnim državam čim bolj organiziran. Obenem pozivam pristojne državne oblasti, da beguncem, ki se v teh dneh nahajajo v Sloveniji, nudijo varne razmere, primerno namestitev in oskrbo. Pri tem lahko državne oblasti računajo na pomoč naše krajevne Cerkve in zlasti Slovenske karitas. Prav tako naj državne oblasti dosežejo čim prejšnji dogovor o begunski problematiki na ravni Evropske unije in sosednjih držav, da v prihodnjih dneh in tednih ne bo prišlo do humanitarne krize in neredov. Vse državljane zato vabim, da smo v času te preizkušnje, kljub nekaterim zaskrbljujočim pojavom, enotni, mirni in da begunce po naših najboljših močeh sprejemamo kot brate in sestre. Katoličane pa še posebej vabim k zavzeti molitvi tako za vse begunce kot tudi za mir na svetu”, je dejal msgr. Andrej Glavan, predsednik slovenske škofovske konference. In s tem v bistvu povedal vse, kar je treba povedati, ko nemočen gledaš to sodobno preseljevanje narodov, za to namreč gre.

Da je stvar dramatična, pričajo posnetki veletokov ljudi, ki se zgrinjajo na državno mejo med Slovenijo in Hrvaško, 15 tisoč jih je prišlo v Slovenijo samo minulo nedeljo, kar je več kot zgovorno. Predsednik Slovenije Borut Pahor in predsednik slovenske vlade Miro Cerar sta si ogledala begunske zbirne centre, slovenski premier je bil na vrhu kriznega srečanja za rešitev krize z begunci v Bruslju jasen, Slovenija potrebuje pomoč, begunsko krizo je treba reševati vzajemno, celo tako daleč je šel, da je opozoril na morebiten razpad Evropske unije zaradi te krize. Po vrnitvi iz Bruslja je slovenski premier dejal, da so bile v Bruslju “predvsem dane zaveze vseh držav, da bodo bistveno bolje sodelovale pri obveščanju in uravnavanju toka beguncev, dokler se ta ne zmanjša”.

“V Slovenijo je minuli konec tedna vstopilo okoli 25.000 beguncev. Na slovenskem notranjem ministrstvu so posvarili, da to presega meje razumnega, in na izčrpanost aktivnih na terenu. Premier Miro Cerar je v nedeljo v Bruslju pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov. Dogovor mini vrha Evropske unije in Balkana je, da bodo v Sloveniji v tednu dni namestili 400 policistov”, je zapisala Slovenska tiskovna agencija v ponedeljek, 26. t. m., dodan je bil še podatek: “Samo v soboto je v Slovenijo po navedbah policije vstopilo 9925 migrantov, sinoči pa so z notranjega ministrstva sporočili, da naj bi jih do polnoči vstopilo 15.000. S tem je število pribežnikov, ki so doslej vstopili v Slovenijo, preseglo 80.000. Na notranjem ministrstvu so že opozorili, da tako velikega vala ne zmore normalno obvladovati nobena država”.

“Slovenska karitas intenzivno nadaljuje pomoč v namestitvenih in sprejemnih centrih, predvsem s hrano, odejami, prostovoljci in tudi zdravstvenim osebjem… Prostovoljci Karitas skrbijo predvsem za delitev hrane in oblačil ter za namestitev beguncev v centrih. V zadnjih šestih dneh je bilo vsak dan v dnevni izmeni več kot 50 prostovoljcev in v nočni približno 20. Do sedaj je v izmenah sodelovalo 257 prostovoljcev”, je v sporočilu za javnost konec tedna zapisal generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, ki vse naproša za pomoč, obrnemo se lahko tudi na krajevno Karitas.

Ob teh grozljivih podatkih je seveda vsakomur od nas jasno, da ne gre samo za vojne begunce, ampak za preseljevanje ljudstev bibličnih razsežnosti, ki spreminja vse nas. Kaže na krhkost Evropske unije in vseh nas, ko nemočni opazujemo nastajanje nove podobe sveta.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.