Večna tema sovjetskega uma

soči olimpijske igre otvoritevSeveda se boleče zavedam, da imajo v Moskvi na svoj sprevrženi način prav, ko krivdo za današnjo dolgo noč lomastenja sovjetskega uma po Kijevu obešajo Evropski uniji. Nepripravljenost, da bi kdor koli storil kaj konkretnega za protestnike, ki so tam novembra na ulice nedvomno šli v želji po še tako oddaljeni evropski prihodnosti svoje države, v resnici je soodgovorna za eskalacijo. Predvsem za to, da so mesto demokratov marsikje prevzeli nasilneži, za katere ni mogoče izključiti, da so danes pred parlamentom prilili še tisto zadnjo, odločilno  kapljico na ukrajinsko olje. Najmanj, kar bi človek pričakoval, je, da se baronica Ashtonova, ki se je osramotila že v Egiptu, pobere nazaj v svojo namišljeno baronijo in da zanjo nikdar več ne slišimo. Če nič drugega, je objektivno odgovorna za eno največjih zunanjepolitičnih blamaž, odkar obstaja Evropska unija. Tudi ZDA so, se zdi, obrnile ploščo in s svojo medlo retoriko spodbudile oblasti k ukrepanju.

Homo Sovieticus na pohodu 

Toda obraz nocojšnjega nasilja je kljub vsemu eden sam. To je brezbarvni sovjetski aparatčik z zapitim pogledom, Viktor Janukovič, utelešenje vseh idealov tipičnega Sovjeta. Vse, kar je izustil v zadnjih mesecih, se je izkazalo za laž, z ničimer ni mislil resno. Edino, kar bi razumel, bi bilo zaprtje pipice do bančnih računov, iz katerih je napajal in še napaja svojo številno “družino”. Država je po zgledu tolikih sovjetskih predhodnikov in predhodnikov iz satelitov povsem podredil njenim interesom. Nazadnje se očitno ni ustrašil zadnjega koraka. Ta bi bil kajpak težji, če Evropejci ne bi bili tako škrti in če v Kremlju ne bi sedel vrhovni homo Sovieticus kot v najbolj zlatih Brežnjevovih časih.

Upati je vsaj, da bo nocojšnja epifanija večne teme sovjetskega uma, žal, na plečih lastnih ljudi, streznila vsaj nekatere, ki začenjajo v teh težkih časih od sicer ponovno kot precej impotentne nastopajoče Evrope pogledovati proti matjuški Rusiji. Pa naj se nam ob misli na Soči še tako solzijo oči.

Foto: Flickr